Ny satsning mot självmord

http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.1615597!approot/embedvideo.swf?videoId=1.2035709

Ja, nu ska det satsas mer på ämnet, mer utbildning krävs. Funkar inte klippet kan du se det här.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ny satsning mot självmord

 1. barbis skriver:

  Läser dina inlägg med glädje,tycker att du är oerhört duktig

 2. Islin skriver:

  Det är ju super. Tyvärr tror jag inte att det kommer hjälpa särskilt mkt.

  • Björn Hultman skriver:

   Jaså, varför inte? Det är ju en okunskap kring ämnet och dessutom vågar man inte prata om det. Man vet heller inte hur man ska hjälpa på bästa sätt. Utmärkt idé!

 3. Islin skriver:

  Därför att det inte räcker att prata med folk om det. Det måste också finnas en plan med hur man gör för att hjälpa någon med självmordstankar. Och det är där allt brister. Visst en lärare kan skicka en anmälan till soc som slussar vidare till bup men ungen ska i vilket fall vara glad om den får en tid där inom tre månader. Och ett samtal på bup, eller en kortare tids inlåsning, räcker inte.Och handlar det om en vuxen blir det ännu svårare, eftersom det är svårare att driva igenom ett LPT än ett LVU. För vuxna är kontaktnätet och möjlighet till hjälp ännu sämre. Därför spelar det ingen roll om skolor och arbetsplatser ”pratar om” det. Så länge inga konkreta hanlingsplaner i hur ska vi kunna hjälpa och fler vägar till hjälp införs.

  • Björn Hultman skriver:

   Fast det är ju lite det som är syftet med den där utbildningen, att först skapa kunskapen, sen kunna göra dessa handlingsplaner, du måste ju ha en grund att stå på först eller hur? Jag håller med dig om att handlingsplaner måste finnas, det finns om mobbning, om särskilt stöd i studier osv..Du har också rätt i att psykvården är enormt dålig i vårat land. Det satsas för lite pengar på att se till så att den är bra och köerna till bup är alldeles för långa. Det kan ju ta 3 månader eller mer som du säger att få en plats, frågan är vad som hinner hända under dom månaderna, ett självmordsförsök till kanske?Vuxna kan göra mer än vad man tror, det behöver inte vara stora saker, det kan vara att man bara lyssnar på barnen när de vill prata ut, att man visar deras stöd betyder mycket, sen själva självmordstankarna i säg måste ju ett proffs ta hand om i form av psykolog. Vi vuxna kan även försöka göra mer så att barnen lever i en tryggare miljö, vi alla i samhället kan också påverka dessa ideal och utseendefixering som orsaker en stor del av självmordsantalen. Vi kan även påverka barnen i att försöka uppskatta det man redan har och inte fokusera på det man inte har.

 4. Islin skriver:

  Ja visst, du har rätt. Och jag tycker verkligen det är bra att denna satsningen görs. Hoppas bara den sprider sig till hela landet.Det jag oroar mig för är att de kommer göra detta och sen släppa det och glömma bort det med endast en fin forskningsrapport som minne.

  • Björn Hultman skriver:

   Jag tror att varje sådan sak gör ringar på vattnet, det ena leder till det andra. Att komma till skott att ta tag i problematiken är ett bra och viktigt steg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s