Dagens föreläsningar

Idag hade jag föreläsningar infor 7orna. Det var en ”likabehandlingstemadag” där alla elever jobbade med olika teman som går att koppla till ämnet, dvs de hade olika föreläsare jag var bara en av dom. Jag tyckte det kändes som en helt okej skola ändå, väldigt stora/många lokaler. Jag blev dessutom vänligt bemött av all personal och jag tror jag lyckades beröra en hel del elever. Jag vet i alla fall ett fall där en elev inte pallade att vara kvar i lokalen  för att det blev för tungt. Det är ju då jag har lyckats beröra och få en extra tankeställare hos eleverna. Lärarna var också nöjda, de få som faktiskt lyssnade på den.

Skolan har denna temadag varje år, med återkommande föreläsare. Jag antar att jag blir en återkommande också sen. Detta var min första föreläsning efter skolverkets rapport som jag alltså lagt till i föreläsningen. Det är perfekt att jag kan ha ytterligare en grund till statistik och verkliga fall att berätta om. Jag har även uppdaterat bris statistiken from denna föreläsning. Med andra ord blev det lite nya saker att nämna. Det var något tajt mellan de två föreläsningarna då jag även skulle hinna äta, men det ordnade sig. Jag är nöjd med dagen med andra ord och även nöjd med att jag inte kom av mig speciellt mycket, trotts nya saker. Men min dator krånglade lite under andra föreläsningen, men det fixade sig.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dagens föreläsningar

 1. frekar06 skriver:

  Bra skrivet. Har funderat lite vidare på det där med likabehandlingsplaner. Och har kommit fram till att jag nog tycker att lagen bör skärpas ordentligt just när det gäller likabehandlingsplanerna. Den paragraf som säger att vi ska ha likabehandlingsplaner håller inte måttet. Den öppnar upp för onödiga tolkningar om hur planen ska formuleras och skapar förvirring ute på skolorna, även om det finns riktlinjer från Skolverket. Därmed inte sagt att skolor inte ska ha viss frihet att formulera sina egna planer. Den tvingar visserligen skolorna att ha sådana planer men den tvingar dom inte till att faktiskt arbeta utifrån sin likabehandlingsplan. Därmed kan skolorna sätta in den i en pärm och sedan ta fram den när skolinspektionen kommer. Jag vill förtydliga skollagen i detta avseende. Jag vill ha en skrivning som innebär att det inte är tillräckligt med att skriva nya planer och utvärdera den gamla planen varje år. Det jag istället vill ha är en skrivning där man gör helt klart att skolorna ständigt, i samråd med eleverna, ska arbeta, förändra och kritiskt granska sina planer. Om det finns brister i planen som upptäcks, varför ska det då ta upp till ett år innan dessa åtgärdas i samband med en ny utvärdering och omskrivning av likabehandlingsplanen? De tekniska förutsättningarna finns för detta och för ett mycket större elevinflytande så egentligen är det bara att sätta fart. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Du har rätt, det finns inget som säger att planen bara ligger och samlar damm hos skolorna. Men vi får inte glömma bort att skolinspektionen inspekterar ju skolorna var 5:e år, dvs det finns ju kontrollanter, men det är för glest mellan dom olika kollen. Hittar dom något fel måste ju skolan åtgärda felen inom en viss tid. Det funkar väl ändå inte om man skulle ha ytterligare en lag om att man måste följa planen, det blir ju bara lag på lag och för mycket att ta itu med.

 2. hanna jonsson skriver:

  Hej intressant det du skrev på min blogg och att du även hittade in på den var väldigt kul tyckte jag!Jag tycker det du gör är helt otroligt och jag håller verkligen med om att det är ett samhällsproblem, men alla vågar inte öppna ögona utan fortsätter blunda och det är väldigt , väldigt tragiskt.Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att det överhuvudtaget skall finnas, för det spelar ingen roll hur man ser ut, vilken hudfärg, vart man kommer ifrån, om man har converse på fötterna eller tygskor alla är vi lika mycket värda, och alla har vi rött blod. På min skola gör dem inte så mycket mot mobbning, dem som blir nedtryckta, får blickarna på sig, viskningarna efter sig alla elaka ord slängda efter en, på min skola låter dem som blivit mobbad byta, de gör ingenting åt det…Fortsätt med det du gör, det gör skillnad och skapar inspiration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s