17,2 % kontaktade bris ang mobbning

rapport bris

Japp, som ni ser var det 17,2 % av alla briskontakter som handlade om mobbning. Totalt hade bris 23 728 kontakter med barn som hade problem. Mobbnings kontakterna ökade med 25,1% från 2009 till 2010, totalt 1 022 kontakter mer.

Ikväll tar ”Kvällsöppet” på tv4 upp debatten om skolverkets rapport, kl 22:40!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 17,2 % kontaktade bris ang mobbning

  1. frekar06 skriver:

    Tack för tipset om Kvällsöppet. Det ska jag titta på. Det ska bli mycket intressant att se hur företrädarna för de olika programmen försvarar sina respektive program mot den rätt allvarliga kritik som Skolverket faktiskt har riktat mot dom. Jag menar, det är ingen nådig rapport precis som Skolverket tagit fram. Alla företrädarna för respektive program har en hel del att förklara och bevisa innan med säkerhet kan använda något av programmen eller ens åtgärder från dom. Det är dock viktigt att man inte som lärare förlitar sig på sådana här rapporter eller program. Det är mitt ansvar som lärare att motverka och förhindra mobbning. Således är det mitt ansvar att ta del av den information som finns tillgänglig och att utsätta denna information för en kritisk granskning och prövning. Jag måste skaffa mig en egen bild av vad som fungerar och inte fungerar som lärare. Därefter måste jag skaffa mig en klar och tydlig bild över hur man på bästa sätt genomför en utredning kring mobbning med allt vad det innebär i form av rättssäkerhets krav osv. så att oskyldiga elever inte drabbas. Eftersom mobbning är ett relativt stort problem i skolan och rättssäkerheten en grundläggande princip i vårt demokratiska samhälle så är det fullt befogat att vi faktiskt får info om detta under vår utbildning. Hur ska jag som lärare kunna se vad som är mobbning när vi inte på lärarutbildningen får utbildning om detta? Hur ska jag som lärare kunna garantera att den som blir anklagad för mobbning ska få en rättssäker utredning och prövning om vi inte fått utbildning om detta? Konsekvenserna av att vi inte får utbildning under lärarutbildningen kan faktiskt bli att den grundlagsskyddade rätten till rättssäkerhet som är en förutsättning för demokratin kan sättas ur spel för att läraren inte vet hur man gör en rättssäker utredning. Det är faktiskt anmärkningsvärt att det här får fortgå år ut och år in. Att lärarna inte har någon utbildning om mobbning slår stenhårt mot de som anklagas för mobbning eftersom de inte får en rättssäker utredning och prövning och mot offret eftersom läraren inte kan uppmärksamma vad som faktiskt är mobbning. Jag väntar bara på att det ska dyka upp något fall i media där en eller flera elever har blivit bestraffade för mobbning de inte utfört. Det vore ytterst beklagligt och direkt skandal om det gjorde det, men samtidigt kanske det är något sådant som krävs för att vi ska få upp mobbningen på dagordningen. igen.

    • Björn Hultman skriver:

      Du är verkligen engagerad i ämnet, vilket glädjer mig. Det borde du även vara som studerande lärare och ja hur ska en ny lärare kunna hantera mobbning när de inte ens utbildas inom ämnet.. det fanns ju en anledning till varför jag startade namninsamlingen om obligatorisk kurs. Det är ju det som är tanken, att skolorna ska bilda sig en egen version av mobbningsplan som fungerar. Många plockar olika delar ifrån olika metoder. Man måste även utvärdera lokalt på skolan om sina åtgärden funkar, annars får man testa nytt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s