Inget jobb pga acne

Det är sjukt och sorgligt hur vårt samhälle är uppbyggd på utseendefixering. Jag har under alla år försökt jobba med att oavsett hur man ser ut eller hur man är så ska man bli accepterad i samhället. Nu kom AB om en artikel om en tjej som förnekats att få ett jobb pga att hon hade acne. Är vi vuxna människor eller är vi småbarn?? Här har ni debattartikeln om ämnet.

För att summera har jag gång på gång berättat om bloggare där en del faktiskt förstör vårt samhälle, som förstör synen om allas lika värde och som tyvärr är bara en i mängden av alla som försämrar den. De bloggare som jämför andras utseende med sig själv, som ska vara bättre än den andra. De bloggare som ser en person för sitt utseende och inte vem dom är helt enkelt. Och inte tala om dessa tv program. Jag bara undrar varför är det så himla svårt att acceptera varje person precis för vad den är och inte vad den ser ut att vara! Jag skäms så himla mycket över svenska folket!

Kul att folk agerar på mitt inlägg. Det är ju precis det som är meningen med denna blogg, skapa debatter och förändra samhället. Men för att vara ännu mer tydlig handlar min syn om att bloggarna ska respektera att man inte väljer modetrender, samt även allt annat folk ska respektera det. Läs detta inlägg och tänk en extra gång!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till Inget jobb pga acne

 1. Jenny skriver:

  Ska man behöva se ut som en fotomodell eller? Seriöst, kolla på personens meriter och personlighet först! Vad är det för fel på folk?

 2. frekar06 skriver:

  Jag tycker inte att modebloggarna förstör vårt samhälle. Om de vill skriva om mode så varsågod. Vi kan inte hindra dom från att skriva om mode. Det vore en massiv inskränkning i yttrande- och tryckfriheten. Dessutom förstår jag inte vad denna artikel har med modebloggar att göra. Att belasta modebloggar för att det finns enskilda oseriösa arbetsgivare är knappast rimligt. Alla har rätt att skriva på bloggar om olika ämnen så även mode. Den yttrande- och tryckfrihet vi har i Sverige ska vi vara oerhört rädda om! Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   ja, visst har vi en yttrandefrihet. Men att blogga om mode kan du ju knappast hålla med om förbättrar samhället gällande den utseendefixering vi har. Vi ska ju blogga mer om att det ska vara accepterat att ha vilket klädstil som helst, men modebloggarna skriver ju om precis tvärtom, du måste ha just det märket osv.. Hur dom kom in i artikeln har ju såklart med utseendefixerade samhället, de är ju en del av det.

 3. p!nk skriver:

  Att folk kan påverkas av modebloggar tänker jag inte säga emot om, men att använda det här känns faktiskt inte riktigt rätt. Av den enkla anledningen att det handlade om ett SPA (om jag förstått artikeln rätt), samt att ägaren tydligen agerat fotomodell. En fotomodell har sina krav tydligt pga sina tidigare erfarenheter att ”alltid måste se bra ut”. Du kanske ska börja se dig omkring i vad butikerna säljer till barn/ungdomar/vuxna innan du går på modebloggar också. Det är mer fixerat i butik än vad du kan se i modebloggar. Har läst några få av dem större. Ibland kan det bara stå vad dem ätit, eller valt ha på sig för dagen.Ger tips om sköna/billiga kläder. Inte alltid dyrt, det finns fall för alla.Folk i Sverige är utseendefixerade, och det är jobbigt. Men det är inte bara modebloggar. Det är så sjukt mycket mer, så du kan tyvärr inte enbart angripa dem.

  • Björn Hultman skriver:

   Jag har aldrig någonsin sagt att det är ENBART modebloggare som utgör detta utseendefixering, det handlar om vi alla som bara följer med strömmen och gör lika dant. Ja, det finns absolut såna kläder i barnaffärer osv, men det är ju det jag menar. Vi måste ju sätta ner foten och agera någon gång, men vem gör det? Nä, alla bara låter det vara och låter folk kränkas och diskrimineras, ”för det ska ju vara så”…

 4. p!ink skriver:

  Att skriva att modebloggar förstör samhället anser jag är ett ganska stort angripande.Att deras syn osv förstör samhället. Återigen, tv program, tidningar. Modebloggar läser dock jag sällan om i tidningen som ”påverkat” negativt. Mer om tvprogram som ger en förvrängd bild av hur man ska vara.Sociala medier, absolut. Bloggar ingår därmed, jag är inte dum.Men som jag också läst förut, så snart det rör sig om utseende, är det modebloggarna du tar inte upp. Inte så mycket annat.

 5. Helena Karlzån skriver:

  håller med dig fullständigt, jag tycker att sådana medier som tex tv , tidningar m.m…är så extrema åt alla håll, ena dagen så ska det vara trådsmalt, nästa då är det fint med tjocka, å då görs det sådana program somm biggest looser, jag tycker att det är ett hån, å jag fattar inte att folk ställer upp på detta, jag tycker att så länge som man är nöjd med sig själv så är det bra, å mår man dåligt så ska man såklart få hjälp att göra något åt det, men vad har jag för RÄTTIGHET som med människa att dömma någon annan pga av olika orsaker??? absolut ingen rätt alls…men det görs hela tiden, själv tycker jag att vi skall se till individen å inte till det yttre, tack å tack // Helena

  • Björn Hultman skriver:

   Ja, men det var ju bra sagt det där! Är ju precis mitt syfte med hela bloggen, skapa debatter och få folk att tänka ett steg längre.

 6. Transparent skriver:

  Jag har ingenting till övers för modebloggar men jag tycker de har existensberättigande. Sedan är det en märklig logik att hävda att modebloggarna förstör vårt samhälle, då det snarare är vår utseendefixering från början som gör modebloggarna stora. Inte tvärtom.Människan har inte bara varit utseendefixerad under modern tid. Utseende har varit viktigt och är fortfarande viktigt. Nu förstår ju jag att det inte vore särskilt roligt att bli nekad ett arbete pga sitt utseende, men nu såg jag inslaget och hon hade kraftig akne. Dessutom sökte hon tjänsten som receptionist på en yogaklinik. Att yta spelar in i det sammanhanget är inget jag motsätter mig, dock kunde arbetsgivaren ha uttryckt sig på ett mildare sätt. En intressant inflik är varför det betraktas som en kränkning att bli nekad arbete pga sitt utseende, men inte pga bristande kompetens? Där har vi verkligen en negativ utseendefixering, när man sätter sitt eget värde i relation till hur andra betraktar ens utseende.

  • Björn Hultman skriver:

   ”utseendefixering från början som gör modebloggarna stora” Det låter ju mer som att du försöker komma runt problemet. Om vi säger såhär, våran syn på allas lika värde förbättras ju inte om vi fortsätter i samma spår och förmedlar hur man ”ska” se ut. Om vi istället skriver blogginlägg om hur viktigt det är att alla får ha sin egen klädstil och vara precis som dom är. Då kommer vi ju om många gör så ändra synsätt! Det handlar ju om att våga sätta ner forten och agera!

 7. frekar06 skriver:

  Björn: Du ställer två grundläggande mänskliga fri- och rättigheter mot varandra, som inte skulle behöva ställas mot varandra. Vi har å ena sidan yttrande- och tryckfriheten och vi har å andra sidan allas lika värde. Det är nämligen som så att vi lever i ett fritt land. De som inte vill läsa eller ta del av modebloggarna kan strunta i det. De har i högsta grad rätt att skriva det dom vill och ingen kan stoppa dom från att skriva det dom vill om mode. På vilket sätt menar du att vi ska sätta ner foten och agera? Ska vi förbjuda modebloggare att skriva på ett visst sätt? Ska vi censurera bort dom från Internet? Om vi använder principen om allas lika värde för att inskränka yttrande- och tryckfriheten så har vi problem. Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Det handlar ju om att förändra synsättet, som jag har länge snackat om. Nej, jag tänker mycket längre och större än så. Jag tänker att dom som nu vill gå in i modetrender får göra det, men då ska dom inte se ner, kränka och diskriminera såna som inte väljer att vara inne i modeträsket. Man ska inte ha den synen att man är mindre värd bara för att man inte väljer samma kläder som någon annan. Just nu är det ju precis så.. Det är den synen jag vill ändra på, inte censurera dom helt! Och du säger att man inte ska läsa bloggarna, vilket jag inte gör heller. Men är inte det då att blunda för de problem vi har?

 8. Jonesy skriver:

  Att du inte tillhör skaran som läser modebloggar är tydligt. Jag säger inte att jag är något fan heller, men om man ser till hur pass många det finns så skulle man kunna anta att det allmänna intresset för mode är stort. Det finns modebloggar om alternativa klädstilar. En del av de bloggarna visar upp kläder som man aldrig skulle ha råd med, andra fokuserar på saker alla har råd med, de flesta tar också då och då upp tips och råd för hudvård. Flera av de större bloggerskorna har gått ut med att de har dålig hy och tipsar om bra produkter för att få bukt med det.Jag har tur, jag har aldrig haft några vidare problem med dålig hy. Vissa biter ingenting på. Jag förstår givetvis att det är jobbigt och jag vill inte försvara att någon ser ner på någon som exempelvis har acne, men att beskylla människor som kanske själva sitter i samma båt som den tjejen känns kanske lite onödigt.Att säga att man försöker ”gå runt problemet”, som du skriver här uppe, genom att säga att utseendefixeringen är stor från början anser jag är ett förnekande argument. Jag skulle inte säga att alla som gillar mode är utseendefixerade, men visst kan vi anta att de flesta bryr sig om hur de ser ut oavsett om de är märkestjejer eller punkare. Fixeringarna finns i samhället och , ja, olika medier bidrar till all denna hetts, men du måste någonstans se att det beror mycket på oss själva också. Någonstans börjar idealen och jag skyller hellre på mina föräldrar som mot bättre vetande uppfostrade mig som en typisk flicka innan jag tar upp modebloggar som exempel.Visst, du har givetvis all rätt i världen till dina åsikter. Men det är helt klart smartare att lägga fram fler än ett exempel på ”onda ting” i en sådan här debatt. Det finns nog både en och tio modebloggstjejer och killar som faller inom kategorin av de människor du vill stå upp för. För att inte tala om att det indirekt låter som att modebloggarna inte får se ut och vara som de vill i din argumentation. Går du inte emot dig själv då? Eller är det fel att bry sig om sitt utseende?Oavsett hur man väljer att se ut så är det ju faktiskt så att vi ”putsar våra fjädrar” (klär oss i kläder vi tycker är snygga, klipper och rakar oss, färgar hår och sminkar eller vad man nu själv känner för) för att vi ska locka till oss en partner. Artens överlevnad. Vi är trots allt fortfarande djur i grund och botten. Eller?

  • Björn Hultman skriver:

   Jag säger väl inte alls emot mig själv när jag säger att de kan föra sitt intresse på ett annorlunda sätt, så man inte gör en bild av samhället att man måste ha de sakerna. Vi har ju som sagt yttrandefrihet så visst får de uttrycka sig på de sätten, men vi har ju ändå en moralisk del i det hela. Vad är lämpligt och vad är mindre lämpligt och framförallt sådant som sårar eller kränker är inte okej. Jag tycker inte dina argument håller heller när du säger att det är människans natur. Nej, det är ju vi som format detta samhälle. Hur ofta tänkte stenålders människorna på att klä sig rätt? Då var det ju bara för att inte frysa. Gör en något, så hänger resten på, det är ju det jag menar. Personligen klär jag mig i dom sakerna jag själv trivs med, men tyvärr gör inte alla det. Utan många klär sig i kläder för att de inte vågar sticka ut och för att detta samhälle ser ner på dom som vågar sticka ut. Ingen ska bryr sig om vad jag eller du har för något på oss, det är din personliga ensak. Men tyvärr så anser ju väldigt få att det är din egen ensak, folk lägger sig i. Det är den synen jag har strävan om att förändra. och då handlar det också om vad är mest moraliskt.

 9. Jonesy skriver:

  Du kanske inte anser att du säger emot dig själv, och låt oss säga att du inte gör det, men i sådana fall är du otydlig i dina argument. Utifrån ditt inlägg så säger det inte mycket mer än att modebloggare är onda. Du säger i princip att de är skyldiga till den bilden som samhället har på utseende. Det är generaliserat, småsint och knappast objektivt i mina ögon. Jag anser att fler argument borde lagts fram på en gång. Du väljer ju själv hur du vill uppfattas och man kan tänka att en person som varit utsatt för diverse orättvisor i det förflutna inte vill utsätta andra för detsamma?Jag har aldrig sett en modeblogg där det står att man ”måste” ha den eller den tröjan för att passa in. De flesta lägger upp bilder på vad de själva tycker är snyggt och tipsar om butiker med kläder i den stilen. Jag har aldrig sett någon som helst uppmuntran till bantning eller liknande i den typen av blogg. En del visar bara förslag för att inspirera. Anklaga då hellre bloggare av typen Kissie som öppet deklarerar att hon inte vill vara en förebild och bantar systematiskt. Visa annars gärna exempel på dessa modebloggar som påverkar samhället på detta drastiska vis.Alla djur har olika sätt att locka till sig en partner. För oss har det länge varit doft, men i och med alla produkter som utvecklats för att dölja vår naturliga odör så är utsidan det som blivit nästa steg. För att inte tala om hur mycket vi faktiskt kan se på ytan hos varandra. Det handlar ju om gener. En frisk människa (ja, jag menar frisk och sund, inte pinnsmal och plastig) är attraktiv eftersom den troligen har starka gener och ger en stark och frisk avkomma. Hur har det inte med utseende att göra säg mig? Sen så har vi olika smak, ja, men det betyder fortfarande inte att vi inte försöker attrahera någon med hjälp av hur vi ser ut. Klär man sig inte lite extra fint om man ska på date med någon man gillar? Oavsett stil? Vill du inte visa din bästa sida för den du attraheras av? Att säga att man inte bryr sig alls har jag väldigt svårt att tro på. Det betyder inte att hela ens liv kretsar kring yta.Dessutom krävs det betydligt mer än en för att starta en trend. Det säger sig själv…Jag har alltid klätt mig i det jag känner för. Jag går i träningskläder i en vecka om jag känner för det. Jag kan också klä upp mig i kostym eller kortkort. Vad andra tycker har inte bekommit mig särskilt trots onda blickar och elaka kommentarer. Enda anledningen till att jag säger det är att du kände dig tvungen att berätta om din klädstil. Vart det egentligen är relevant är jag inte säker på, men ändå.Jag är fortfarande inte en modebloggare och jag är ingen direkt följare heller. Betyder dock inte att jag aldrig ser dem. Jag ser dem från och till hela tiden. Nu är fotobloggarna på väg att ta över dock.

  • Björn Hultman skriver:

   Vi tänker och tycker olika, så vi kommer ingen mer stans. Mina åsikter består, säkert dina också. Jag har aldrig någonsin uttryckt mig på ett sätt som betyder att modebloggare skulle vara onda. Hur du tolkar ”försämrar samhället” vet jag inte riktigt. Men inte kan vi säga att tex en politiker är ond bara för att vi tycker att den försämrar politiken?

 10. Josephine skriver:

  Du är välkommen att titta förbi min blogg.Jag tror du skulle gilla min senaste text.Jag är 197cm och vet alltför väl vad det vill säga att ”stå utanför normen”.har även ”mobbning och revanch” som en av kategoriernaom du vill läsa mera. Har bloggat sedan 2005.Tack för viktig blogg!!

 11. p!ink skriver:

  Det enda jag egentligen säger är att hur kom modebloggare in i en situation som denna, då personen i fråga 1, har acne, och 2. sökte jobb på SPA. Givet är det tillåtet med båda sakerna, säger inget annat. Men modebloggar? Är dem anti finnar? Acne? Vad skriver en modebloggare om tror du? Jag har kikat några någon gång då och då. Men det är ju inte ofta dem säger ””KÖP DETTA MÄRKE FÖR ANNARS ÄR DU INTE SNYGG”. Det kan vara fynd från myrorna, något från H&M som dem helt enkelt visar upp. Det är vad jag sett, ”dagens klädsel teman” samt sådant. Ibland rekommenderar dem vart det finns att köpa.Vi har en förvrängd syn. TV, tidningar, tips och råd för såhär går du ner i vikt, såhär håller du ditt nyårslöfte, var stolt över dina kurvor! Osv osv… Det är så det ser ut, det finns ändå mycket det senare året som handlat mycket om sin självkänsla och att arbeta med sig själv, för det är nog där man får börja innan man ”ändrar folks synsätt”.Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad, javisst.Jag anser mig se fler idag som gör vad dem kan och vågar för att stå upp för sig själv. Idag ”sticker” nästan alla ut för att det blivit ett slags mode, en trend. Idag är det svårare att vara ”unik” och sig själv där alla andra faktiskt börjar göra samma sak. Börjar man med sig själv, kan man därefter förmedla samma sak till andra. Precis som man säger att älska din nästa, såsom du älskar dig själv.

  • Björn Hultman skriver:

   Tycker du inte att chefen gick på utseendet och tycker du inte modebloggare gör det också? Vad är svårt att förstå kopplingen egentligen? Jag skriver ju om allt som påverkar saker och ting i samhället till samma ämnen. Allt vi gör påverkas ju.Dessutom har jag gjort ett eget stycke mellan förklaringen på modebloggar och på själva jobbet.Ibland behöver man inte alltid säga köp detta annars är du inte snygg, utan man läser mellan raderna. Vilka signaler ger det till folket…

 12. Björn Hultman skriver:

  Här har ni ett utmärkt inlägg som handlar om detta!http://giraffen197.webblogg.se/2011/january/kvinnokroppen-the-womans-body.html

 13. Jonesy skriver:

  Till att börja med så tycker jag att ”vi tycker olika” inte är en anledning att låta bli att svara på frågor. Att man tycker olika är däremot en bra anledning att diskutera. Man behöver inte komma överrens, men man kan nå en viss förståelse för varandra och därmed slippa onödiga missförstånd som leder till irritation och i värsta fall fler fördomar. Så varför inte fortsätta diskutera? Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om du är rädd att förlora argumentationen? Jag hoppas givetvis inte att det är sant, men frågan kommer till mig för det.I och med att du ändrat i ditt inlägg sedan jag började kommentera kan jag inte låta bli att känna att jag uppenbarligen haft en poäng. Från början gav du bara modebloggare som exempel, vilket också lätt kan utläsas från kommentarerna även om du ändrat det nu så att det ser bättre ut.Sedan försöker du vrida mina ord och argumentera på ett sätt som jag inte alls förstår hur du kan få till ett samband med min frågeställning. När jag säger att DU fått modebloggarna att framstå som onda (det är ett uttryck, inte dina ord, vilket verkar svårt att förstå) så har jag inte sagt någonting om att ”försämra samhället” och förstår inte hur politiker har med det att göra när min tes går ut på att man INTE ska dra alla över en kam. Jag kan ha åsikter om enskilda individer, men undviker starkt att lägga människor i fack. Dina ord:”För att summera har jag gång på gång berättat om modebloggare där en del faktiskt förstör vårt samhälle” (detta har du visserligen snyggat till sen första gången jag läste det, men ändå)”Vi ska ju blogga mer om att det ska vara accepterat att ha vilket klädstil som helst, men modebloggarna skriver ju om precis tvärtom, du måste ha just det märket osv..” Du har inte gett några konkreta exempel på vad de skulle göra förutom förutfattade meningar som du inte ger några som helst belägg för. När jag säger att det i princip ser ut tvärt om på modebloggarna jag sett så ignorerar du det rakt av istället för att helt enkelt visa ett exempel där det ser ut som du påstår. Är det rättvist mot de du anklagar för ”samhällets utseendefixering”?Jag kan ge konkreta exempel på mina argument om du vill, det är inte svårt. Jag har nämligen belägg för mina påståenden. Det tråkiga i det hela är att din tes egentligen är väldigt bra men du skyller problemet på ”samhället” istället för att faktiskt se till att arbetsgivaren är den som agerat fel i just den här situationen. Att det kan handla om fördomar och en snedvriden bild från dennes sida istället för att stampa på saker du tydligen inte har någon aning om.Sedan vet jag egentligen inte, om man nu ska dra det till sin spets, vad modebloggar har med acne att göra? Kläder och hudvård är trots allt två olika ting. Eller har jag missat något?

  • Björn Hultman skriver:

   Anledningen till varför jag inte ger exempel är just för att jag inte vill på hoppa en enskild person, jag skriver tex aldrig ut namn om personer jag skriver om här i bloggen och detta är jag väldigt noga med. Men just nu tvingar du mig ju till att göra det, det handlar om den yngre generationen av modebloggare, dvs inte i medelålder. Tex kisses, blondinbella och allt vad dom nu heter, som på hoppar enskilda personer, som beskyller en del för att vara fula osv. Deras sätt att uttrycka hur de ser på mode är inte okej. De jämför hela tiden sig själva med andra modebloggare osv. Jag kan ta exhttp://www.nattstad.se/Patriciamutas?id=1262065Tycker du hellre att jag ska gå på en enskild person då istället, det är väl inte heller rätt?Hur kan du säga att kläder och hudvård inte hör med utseendet och göra? Du verkar inte riktigt förstått mitt syfte med denna blogg, nämligen att lyfta fram ALLA problem som kan uppstå i samhället av olika slag.Du säger att jag ska beskylla arbetsgivare i det hela, som att han har en helt egen uppfattning om att acnen skulle spela roll? Nej, det handlar ju om att de flesta tycker det var rätt av honom att neka henne, det är ju det allt handlar om. Alla följer med strömmen och inte agerar. Du kan ju läsa kommentarerna från debattartikeln, det är många som håller med honom.Självklart ger jag inte vicka av mina åsikter och argument, men ibland är det svårt i ord att förklara hur man menar. Mina egna åsikter består och anledningen till att jag redigerade inlägget var att jag kan erkänna att det var otydligt skrivet och lite flummigt. Men mina åsikter består ju i inlägget ändå.

 14. Jonesy skriver:

  Du kan enkelt skicka ett privat meddelande till mig istället för att ”hänga ut” personer offentligt så att säga att jag tvingar dig kan jag känna är att gå lite långt. Men det känns som att du missförstått lite vad en modeblogg är nu när jag sett ditt exempel.. Det är nämligen inte en modeblogg. Inte heller Kissie eller Blondinbella har modebloggar. Kissie har en blogg som jag nog helst skulle kategorisera som skandalblogg och där kan jag verkligen hålla med om att mångas nog kan ta illa vid sig om de inte kan skratta åt henne när de läser. Blondinabella har släppt en bok för att öka unga tjejers självförtroende. Förr provocerade hon, men det har hänt mycket där.Exempel på modebloggar ger jag gärna för att du ska se skillnaden:http://facehunter.blogspot.com/http://lefashionimage.blogspot.com/http://fashionbyelin.blogg.se/http://sheriilyn.blogg.se/Den sista är lite mer blandad, men faktiskt den enda modeblogg jag följer i och med att hon hela tiden inspirerar. Helt underbar tjej.Jag har aldrig uttryckt att du ska hänga ut någon bara för att. Du hade som sagt enkelt kunnat ge mig exempel privat för att stödja dina argument, utan att hoppa på någon offentligt.Jag sa aldrig att hudvård och klädstil inte har med utseendet att göra. Jag ifrågasatte vad de har med VARANDRA att göra då det är skilda saker. En del bryr sig bara om det ena, andra om båda och en del om ingenting utav det. Så vitt jag kan förstå utav ditt inlägg (även efter att du förtydligat det) så handlade den här situationen inte om hennes klädstil och man skulle kunna spekulera i om det hade med hennes utseende i sig att göra över huvud taget. Hon kan ha varit hur snygg som helst. Personligen anser jag att det är väldigt elakt att kalla någon ful bara på grund av acne. Jag vet hur många vackra, snygga, sexiga människor som helst som har acne. Det gör ingen som helst skillnad för deras utseende. Så länge jag inte ser ett uttalande om att det handlade om hennes utseende och inte ”bara” hennes acne så tänker jag inte utgå från att det är relevant i den situationen.Jag tänker INTE försvara arbetsgivaren då även jag anser att denne gjort fel, men man bör trots allt fundera över vad denne kan ha haft för bakgrundstankar till detta beslut. Kanske är det så enkelt att arbetsgivaren tänker att om kunden möts av en receptionist med acne så kan denne i sin tur känna att arbetsplatsen inte är ren och fräsch? Finnar sammankopplas på många sätt med smuts i och med att de framstår (för många) när porerna täpps till av smuts och avgaser. Är det rätt för det? Nej. Men det har inte med hennes kläder, hår eller förmåga att sminka sig att göra. Att arbetsgivaren i sin tur påverkats av tonårsbloggar ser jag som osannolikt… Men det är jag.Utifrån frågeställningen jag precis ställde upp så kan man utan problem anta att arbetsgivarens personliga uppfattning spelar roll. Visst går jag med på att även arbetsgivaren har fått de idéerna någonstans ifrån, självklart, men det är trots allt i mångt och mycket individens ansvar att förändra sådana saker. Om vi ska skylla det här på samhället i stort så bör vi även ta upp fler exempel av människor som blivit nekade anställning på grund av sådana här saker. Annars anser jag att vi bara pratar om den här specifika händelsen och då är det väl arbetsgivaren som är den ”skyldige”? Vad som diskuteras i kommentarsfältet för debattartikeln berör mig inte. Det kommer alltid finnas de som är både för och emot sådana här saker. Det handlar om individer även där, i alla fall om du frågar mig. Trångsynta individer förvisso… Men ser man sig runt i stort så blir de faktiskt färre. Om än långsamt.Att säga att ”alla” följer strömmen kan jag känna är orättvist då du även då drar alla över en kam. Uppenbarligen är det inte så då du själv agerat och de som kommenterat alla håller med om att ett fel har begåtts även om sättet lagt upp argumenten ifrågasätts. Det beror i mitt fall på att jag inte vill se folk oskyldigt anklagade. Hade jag hört till skaran som driver en modeblogg hade jag tagit hårt vid mig och jag hör dessutom till skaran som då påstår dig ställa upp för. I mångt och mycket kan jag definitivt se att du gör det, men sedan dyker något sådant här upp och det kan tas så fel.Är man en ung tjej/kille som älskar mode och sedan ser det här så är det tyvärr lätt att känna sig dålig även om man inte gjort något fel. Deprimerade, utstötta och kanske allra mest unga människor är känsliga. Det är inte ett påstående, det är ett faktum, även om undantag alltid finnes. Då kanske du frågar dig hur jag kan känna att jag har rätt att säga så? Men det spelar ingen roll. Min bakgrund spelar nämligen ingen roll för det är ingen tävling om vem som haft det värst eller mått sämst. Driver man den här typen av blogg så känner jag däremot att man bör vara försiktig med hur man uttrycker sig eftersom de som är utsatta för orättvisor kommer i alla färger, former och alla har olika intressen. Eller anser du att jag har fel?Självklart är det inte alltid rätt att uttrycka sina åsikter, desto viktigare att tänka över vad man faktiskt säger med sin text. Man bör absolut kunna försvara sig på det sätt att man kan förklara hur man menar, om inte från början, så åtminstone i efterhand. För att slippa missförstånd och att såra människor som inte förtjänar det.

  • Björn Hultman skriver:

   Det märks att du inte läst alla mina inlägg under dessa 2 år, jag har nämligen gett många fler exempel där folk blivit nekade saker, inte bara ifrån jobb utan tex kamrater och annat. Det är ju mer en tolkningsfråga vad man anser kategoriseras som MODE. Om det är för att man nämner kläder för att man får betalt för det, anser jag det vara en modeblogg, eller om man bara skriver om vad man själv tänkt ha på sig under dagen och visar bilder på det anser jag det också är modeblogg, precis så väl de förra nämna bloggarna så anser jag personligen det har med MODE samt utseende i deras bloggar. Det räcker enligt mig att man nämner mode någon gång i månaden och visar upp detta, så anser jag det fortfarande är en bloggare som skriver om mode. Vilket smink man ska ha på sig anser jag också tillhör modekategorin eftersom det finns trender inom hur man ska sminka sig under olika perioder.Tycker du vi ska fortsätta i 14 dagar till och analysera sönder våra egna teorier? Eller anser du också att vi nått änden på det hela? Som sagt, har man olika åsikter så kan man analysera varenda liten detalj.Du anser också att det är elakt att säga att man är ful bara för att man har acne. Herregud, då har du inte varit på högstadieskolor runt om i landet! Där kan jag säga att verkligheten ser skrämmande ut, där minsta lilla grej anses vara fult, tex om man har utstående öron, acne, sne näsa. Och vad handlar min blogg om? Jo, att förändra den synen hos folk. Visst är det individens del det handlar om också, men då är vi ju inne på civilkurage och sådan. Att det är viktigt att folk agerar.

 15. Jonesy skriver:

  Men jösses! Du måste ju utgå ifrån att det kommer nya läsare. Att säga att du pratat om det tidigare kan vara ditt sämsta argument hittills. Du kan helt ärligt inte utgå från att varje ny läsare går igenom allt ditt tidigare material. Det säger sig självt. Eller går du igenom allt material som finns på en blogg så fort du går in på en?Du kan fortfarande inte kategorisera bloggar som nämner mode DÅ OCH DÅ som modebloggar. Det är faktiskt riktigt fördomsfullt och jag vill tro bättre om dig än så. Eller ska jag, för att ta ett exempel, kalla din blogg för ”uppmärksamhetsblogg” för att du någon gång nämnt att man inte får mycket uppskattning för den typen av arbete du gör (jag minns det här tydligt då jag kommenterade även där och påpekade att sättet du uttryckte dig på lätt kunde missförstås). Nej, så småsint och dum är jag inte. Sen bör du kanske också tänka på att många bloggar som nämner kläder, stil, smink osv inte får något betalt för det. Det handlar helt enkelt om ett intresse.Sen kan du säga att vi analyserar sönder våra egna teorier bäst du vill. Du ger inga motexempel till det jag frågar om utan undviker min frågeställning. Du har inte svarat på ett enda påstående i min senaste kommentar, enbart slagit ifrån dig när jag vänligt nog visat skillnaden mellan modebloggar och det du felaktigt sett som modebloggar. Du skulle förslagsvis kunna ha respekt nog att se till vilken kategori bloggarna själva kategoriserat sig, annars bygger du din åsikt på dina egna fördommar och förutfattade meningar.Enligt ditt påstående räknas min blogg som modeblogg trots att det VERKLIGEN INTE är det. Trots att det finns massor bra modebloggar tar jag det som en grov förolämpning då jag inte ens är intresserad av mode. Respekt för medmänniskor är väl ändå en stor del i din grundpoäng i inlägget? Bör du då inte visa den respekten för andra?

  • Björn Hultman skriver:

   Om jag hela tiden ska skriva vad jag tidigare i inläggen sagt om ämnet, då skulle ju bloggen bli enormt lång. De läsare som är trogna och läser varje inlägg skulle ju dessutom till slut tröttna bara för att jag upprepar mig (vilket jag även fått kommentar om). Dessutom kan man lätt gå tillbaka till äldre inlägg då faktiskt jag har en kategori i högerspalten som nämner just ”populära inlägg”. För övrigt läser jag inte så många bloggar överhuvudtaget, men de få jag läser hittar jag bra inlägg på, som väcker mitt intresse för att läsa äldre inlägg av bloggen. Vad jag anser som modeblogg eller inte är ju min egen personliga åsikt. Vi alla har ju väldigt olika uppfattningar om hur vi ser på sakerna. Det är ju ändå min blogg där det är jag som skriver, så självklart utgår jag ifrån min egen syn på saken.Nu är ju inte detta en ”vad jag har gjort idag” blogg, utan en blogg som hela tiden tar upp aktuella samhällsproblem, vilket det såklart kommer upp nya fall med samma kategori tex ”utseende”. En blogg ska ju vara aktuell och inte bara spegla tillbaka till de man tidigare sagt om ämnet. Dessutom de nya läsarna brukar lätt välja att läsa äldre inlägg, eftersom de anser att jag tar upp mycket viktiga saker (ifrån kommentarer jag fått).

 16. Jonesy skriver:

  För att förtydliga ytterligare ang. ditt sista stycke. Jag har gått ur skolan så jag vet mycket väl. Jag har ställt mig upp och gått emellan när folk blivit mobbade trots att jag var en av de mest utsatta. Du har ingen som helst rätt att anta att jag inte vet hur det är eller vad jag pratar om. Det är respektlöst det också. Jag tycker däremot inte om att använda min bakgrund som ett vapen mot andra, jag stärker hellre andra med mina erfarenheter utan att trycka upp dem i ansiktet på folk.

  • Björn Hultman skriver:

   Nej, jag anklagar dig inte, jag mer uttryckte att du verkar inte se hela bilden av verkligheten, eftersom det kändes som du inte förstod allvaret i hur många som faktiskt anser att ha acne som fult.

 17. p!ink skriver:

  Jag har följt din blogg länge, så ja. Du tar upp mycket som är ”fel” i samhället. Och som vi alla borde agera på. Det enda egentligen är att många gånger så får du ut (tycker JAG), budskapet ”Jag har rätt och andra fel”. Bara för att man varit själv i en situation så är det ju inte anledningen att alla är dumma bara för den sakens skull. Där blir ju tyvärr du lite av samma när du går på om vissa människor överlag. Att vi bl.a saknar civilkurage (har jag sett dig skriva i annat inlägg), och att vi människor är fega osv. Det är en ganska stor grupp människor. Och mycket av svenska folket är fega, men alla är faktiskt inte blinda.Folk är nog mer rädda för att det faktiskt händer. Man vill inte tro att man gör varandra illa. Jag tycker det du gör är jättebra, men att sätta folk i kategori där man inte har mycket kunskap, blir fel i denna ”antimobbbning”. Just för att du själv faktiskt ”mobbar” modebloggare och beskyller dem. Det är som sagt en arbetsgivare som gjort fel. En människa. I detta fall, det är arbetsgivaren som ska ta ansvar för sitt uttalande, agerande.Inte en grupp modebloggare, vilket inte ens är en blogg du aldrig läst, eller kanske kollat mycket fakta i. Allt som är jobbigt/läskigt eller helt enkelt obekvämt är något man dock ”blundar” för. Det är något ändå ganska många skulle kunna känna igen sig i. Känslan av att ”jag vill göra något, men jag vet inte vad, eller vad jag kan”. Alla, och då tror jag verkligen ALLA har känt den känslan någon gång. Att man inte ingriper, är det att man saknar civilkurage? Att man är feg? Jag tror faktiskt att man mer tar illa vid sig av det, än att faktiskt tänka om där.Tack för mig.

  • Björn Hultman skriver:

   Att jag bara skulle utgå ifrån mig själv stämmer inte alls. Jag får massa mail, samtal och möter många unga ute i skolorna som berättar om erfarenheter, samt även lyssnar på de unga som anmäler till BEO. Så jag utgår absolut inte bara ifrån vad jag själv varit med om tidigare genom åren. Det snarare bara bekräftar att det som var i mitt fall är många även drabbade av.Självklart handlar mycket om rädslan, men det är därför jag nämner mycket med känslor, hur det känns att vara utsatt, hur faktiskt dom som tittar på är det värsta gällande mobbningen.

 18. Jonesy skriver:

  Jag kan inte se problemet med att lägga till ett par meningar som snabbt sammanfattar vad du i stort skrivit om i tidigare inlägg. Trogna läsare kan enkelt hoppa över det korta stycket och läsa vidare som vanligt. Du kan inte anta att alla automatiskt läser vidare ifall du pratat om det tidigare. Majoriteten i dagens it-samhälle gör inte det. Jag säger inte att du ska upprepa varenda inlägg du skrivit tidigare. Bara göra en kort resumé. En påminnelse även för de som följer dig slaviskt. Jag kan inte se hur det skulle vara annat än positivt då det minskat missförstånd, ökar förståelsen och ger bättre grund för argumentationen.Om man driver den typen av blogg som du gör ska man nog faktiskt akta sig för hur man uttrycker sig. Om du inte har respekten att se till vilka du anklagar (i det här fallet ”modebloggare” vilket visar sig inte vara den gruppen du egentligen pekar på) så blir ju du den som är orättvis. Du kan inte utgå från att alla tycker som du och därmed förstår vad du menar om du använder ett för allmänheten felaktigt uttryck. Utgår man från ditt påstående om ”modebloggare” så är som sagt jag med i kategorin och då är jag plötsligt inne i gruppen du anser ”förstör samhället”. Helt plötsligt blir det nästan personligt trots att jag har svårt att tro att det var så du egentligen menade från början. När det gäller vissa saker behöver man helt enkelt ta reda på hur allmänheten ser på det, annars står man och sparkar på människor som inte förtjänar det.P!inks kommentar om att din attityd lätt uppfattas som ”Jag har rätt och andra fel” känns väldigt påtaglig just i det argumentet. Att ignorera den allmänna uppfattningen säger ju i princip att alla utom du har fel.Så länge du skriver för ungdomar är det en bra idé att vara tydlig när man uttrycker en personlig åsikt. Annars blir det lätt fel. Att utgå ifrån sina egna fördomar när man försöker uppmuntra öppenhet och respekt känns för mig väldigt motsägelsefullt. Du dömer ut en grupp som är helt oskyldig genom att inte förtydliga vad du menar med ”modebloggar”. Jag kan säga att de flesta inte delar din uppfattning om det. De typer av bloggar som jag gav dig som exempel är de som de allra flesta tänker på. Det är den typen av bloggar du hittar om du söker på ”modeblogg”. Det ger lätt fel budskap…Dina ord igen:”Du anser också att det är elakt att säga att man är ful bara för att man har acne. Herregud, då har du inte varit på högstadieskolor runt om i landet! Där kan jag säga att verkligheten ser skrämmande ut, där minsta lilla grej anses vara fult, tex om man har utstående öron, acne, sne näsa.”Jag ser helt klart det som en anklagan att jag inte vet vad jag pratar om. Hur ska jag inte kunna ta det så när du säger att jag inte vet hur verkligheten ser ut? Bara för att jag inte tar upp olika exempel på orättvisor i högstadieskolor och olika fysiska saker jag blivit mobbad för så betyder det verkligen inte att jag inte vet att de finns. Däremot uttryckte jag min åsikt, visst borde jag kanske uttryckt det tydligare men jag så inte hur det skulle vara nödvändigt i den argumentationen då jag trodde att det framgick tydligt nog för det. Argumentet var ju i sanning att det ena inte MÅSTE ha med det andra att göra vad gäller utseendet. Jag tror de flesta (om någon orkat läsa så långt) förstår det. Men jag kan absolut acceptera om jag uttryckt mig otydligt. Det är ju mitt fel och inte ditt.

  • Björn Hultman skriver:

   Jag har respekterat att du och andra har andra åsikter, det är ju precis det jag sagt i tidigare kommentarer. Jag har bara sagt att jag säger min egen åsikt och alla har ju rätt till en egen åsikt, sen om du tolkar det att jag inte respekterar din åsikt vet jag inte. Om jag inte hade respekterat den hade jag nog valt att inte ens svara alls på dessa kommentarer. Bara då konstaterat att vi tycker olika punkt slut. Men nu har jag tagit mig tid till att lyssna på hur du ser på saken, du har även tagit dig tid till att lyssna på hur jag ser på saken. Det kallar jag att respektera andra att man inte har samma åsikter?

 19. Jonesy skriver:

  Jag upprepar (av anledningen att du totalt ignorerade det viktigaste i hela argumentationen):Om man driver den typen av blogg som du gör ska man nog faktiskt akta sig för hur man uttrycker sig.Att utgå ifrån sina egna fördomar när man försöker uppmuntra öppenhet och respekt känns för mig väldigt motsägelsefullt. Du dömer ut en grupp som är helt oskyldig genom att inte förtydliga vad du menar med ”modebloggar”.De typer av bloggar som jag gav dig som exempel är de som de allra flesta tänker på. Det är den typen av bloggar du hittar om du söker på ”modeblogg”. Det ger lätt fel budskap…Ergo:Även om du respekterar mig genom att läsa och svara så respekterar du inte de oskyldiga som nu blir anklagade genom att låta bli att förtydliga vad din uppfattning av ”modeblogg” är eller helt sonika rätta dig efter den allmänna uppfattningen.Det är som att jag skulle säga att jag inte tycker om tyskar när jag i själva verket menar nazister. Helt olika saker. Och hur ska folk förstå det om jag inte förklarar vad jag menar från början? Självklart är mitt exempel mer extremt, men det krävs ofta för att poängen ska gå fram.Åter igen känner jag att du undviker huvudargumenten.Förtydligar åter igen att jag tycker att din tes är bra och att jag är för att alla ska få uttrycka sin åsikt. Hur man uppfattas är upp till var och en och är det så här du vill bli uppfattad är det helt okej.

  • Björn Hultman skriver:

   Jag har nu i inlägget ändrat och skrivit bara ”bloggare” samt beskrivit vad det är jag stör mig på hos dessa personer.

 20. Jonesy skriver:

  Tack för det! Nu slipper fel personer få skuld och känna sig träffade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s