Ta bort tabu stämpeln, tack!

Jag har länge kämpat med att få bort tabu stämpeln på ämnet självmord. Idag kan vi läsa i Svenska dagbladet om att det är väldigt vanligt att ta överdos av vanliga värktabletter som alvedon. Detta var ingen nyhet för mig, men det är bra att det uppmärksammas mer. Jag möter många tjejer lite då och då som berättar om deras överdoser och självmordsförsök. Mitt eget försök var genom överdos av sömntabletter. Största problemet som jag ser är att majoriteten av försöken är impulsiva handlingar som ej varit planerade och dessutom att så många håller känslor och tankar inom sig istället för att prata ut med någon. En stor okunskap handlar det också om när det gäller självmord. Vi vet att det dör fler i självmord än i trafiken varje år i Sverige. Men hur mycket jobbar vi med ämnet? Och inte tanke på alla nedskärningar psykvården får runt om i landet.

I min föreläsning nämner jag bla ämnet och om att det var 2 444 st självmordsförsök år 2004. Jag nämner även att en 11 åring och en 13 åring tog sitt liv med anledning av långvarig mobbning. Kopplingen mellan ämnet och mobbning är självklar och tyvärr vanligare än man kan tro. Läs tidigare inlägg om ämnet här!

Detta blir mitt sista inlägg i år. Nu önskar jag alla läsare all lycka för kämpandet nästa år! Vi får aldrig ge upp våran kamp om barnens rätt i samhället!

Nya bloggboken är nu här. Köp den här

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ta bort tabu stämpeln, tack!

 1. frekar06 skriver:

  Bra skrivet. Sådana här tabun måste bort. Vi måste kunna tala öppet även om känsliga ämnen såsom till exempel självmord. Det är ett stort problem om vi inte kan tala öppet även om sådana känsliga ämnen som självmord. Då har vi faktiskt inskränkt vår egen yttrandefrihet. Det är väldigt farligt om vi börja självcensurera oss. Frekar06

 2. Nysvensk skriver:

  Förmodligen finns det större problem, då det endast var inom gruppen unga tjejer som det var vanligast.Men 75% av alla självmord begås av unga killar, och de lyckas oftare.Så sociala problem bland killar tar definitivt fler liv än alvedon.

  • Björn Hultman skriver:

   Ja, jag vet. Men varje fall som vi kan förebygga och stoppa är guld värd. Vi måste se helheten i problemet. Kan vi på något sätt minska tillgängligheten till dessa tabletter kan vi ju i alla fall minska en del av alla fall. Det är bättre än inget!

 3. frekar06 skriver:

  Dessvärre tror jag det är svårt att begränsa tillgången till dessa piller. Även om nu politikerna äntligen verkat få upp ögonen för problemet så är det mycket långt kvar till vi kan påbörja en minskning i tillgången till de här oillerna. Läkemedelsindustrin har tyvärr väldigt starka lobbyister hos politikerna. Frekar06

 4. Jenny skriver:

  Håller med dig. Självmord är sånt man måste kunna prata om. Det är exta viktigt för mig som förlorade min ”mor” på detta sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s