Dag om självkänsla

Ibland hör jag folk prata om dåligt självförtroende, när de egentligen menar dålig självkänsla. Vad är då skillnaden? Självkänslan är det vi är, dvs om vi älskar eller hatar oss själva. Självförtroendet är det vi gör, dvs prestationerna. Igår pratade jag med en fd kollega om att göra en självkänsla dag, där det blir aktiviteter och liknade för ungdomar som behöver förbättra sin självkänsla. Detta tror jag är en perfekt och utmärkt idé som jag hoppas genomföras, kanske i vår. I min föreläsning nämner jag både självkänsla och självförtroende och jag får en hel del frågor om ämnet på ungdomar sajten. Med dagens ideal och krav är det inte så konstigt att folk har så dålig självkänsla som dom har. Dessa modebloggar gör ju inte saken bättre.

I januari ska jag föreläsa på min gamla gymnasieskola (där jag trivdes). Det känns märkligt men väldigt skoj. Den är inför särskolelever. Jag är osäker på hur nästa termin kommer se ut gällande intresserade skolor. Är mycket trist att det är så osäkert och få intresserade, men det är ju ett tecken på att det är brist i skolorna gällande ämnet.

Den största konsekvensen av långvarig mobbning, är ju självmord. Här har vi ett exempel på hur en familj påverkas av ett självmord. Jag har visat den förr, men den är värd att visas igen:

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dag om självkänsla

 1. Linda skriver:

  sv; hej och tack för din kommentar.i skolan säger dom att om personen som mobbar eller gör andra saker som t.ex att slåsär 18år så ska person stå för sina egna handlingar. vilket innebär att dom inte ringer personen som gjort nåt brott eller liknandes föräldrar för den e 18år men kan det verkligen vara så illa?även om personens föräldrar kanske inte gör nåt åt saken så tycker dom ändå inte det finns en anledning att ringa föräldrarna. men jag tycker man ska ringa dom ändå, för att det är ett brott annars kan ju personen fortsätta tills någon vågar polisanmäla. så långt ska det väl inte behöva gå.

  • Björn Hultman skriver:

   Ja, det stämmer tyvärr och jag delar verkligen din åsikt. Föräldrarna ska få veta även fast barnet är 18. Jag tycker däremot det är ännu värre med de skolor som använder Farsta som metod, där de helt utesluter föräldrarna i vad som händer i skolan och det är även barn under 18 vi snackar om.

 2. Linda skriver:

  sv; okej tack eftersom det är en särskola så borde det oxå finnas undantag om att ringa föräldrarna.

 3. Carrooouw skriver:

  Sv; Hej och tack!Det är sjukt att du skriver precis om det som jag håller på med i bloggen för tillfället. Allt jag står för och vill jobba emot är det du skriver om att du redan gör. Just detta exempel med självmord av långvarit mobbning har jag som skräckexempel för människors elakheter, både i verkligheten, men nu kanske främst på internet. Jag själv har lärt mig att hantera allt negativt efter att ha mått dåligt själv för 2-3 år sedan och besök hos psykolog, men andra kanske inte har tränat upp psyket likadant och tar väldigt illa vid sig av hånfulla kommentarer. Jag önskar bara att det upphörde!

  • Björn Hultman skriver:

   Ämnet är enormt viktigt och bör tas upp mer än va det egentligen gör. Så fler måste göra som oss. Det är viktigt att få fram en verklighets bild av hur samhället ser ut idag. Man måste ta upp även sämre delar av livet/samhället annars kan vi aldrig få någon förbättring. Att ämnet självmord är tabu gillar jag inte alls, hur ska vi då kunna förebygga och stoppa problemet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s