Fördomar som måste bort!

Jag blir riktigt irriterad på samhällets fördomar om självskadebeteende. Gång på gång hör jag att det skämtas och pratas om ”EMO” ungdomar som skadar sig själv. Nu ska jag klar göra en gång för alla, DOM MÅSTE INTE SKADA SIG BARA FÖR ATT MAN ÄR EMO och SKADAR MAN SIG MÅR MAN DÅLIGT och MAN SKADAR SIG FÖR ATT ÖVERLEVA och INTE för att få uppmärksamhet! Tänk om, tänk rätt i fortsättningen! De som har självskadebeteende behöver hjälp, de ogillar sig själva och om man har denna fördom blir de bara värre för dom. Jag har träffat mängder med ungdomar som är EMO, men som alltså inte skadar sig och dom flesta som skadar sig själv är inte alls EMO!! Svårt att förstå eller?

Självskadebetende kan jämföras med vilken sjukdom som helst. Man skadar sig för att få ut sin ångest, se blodet rinna, känna lugn och för att man hatar sig själv tex pga längre tids mobbning. Vill man läsa mer om detta ska man läsa Sofia Åkermans bok ”För att överleva- om självskadebeteende” där hon tar upp alla delar om varför man skadar sig. Jag skadade mig under en period då jag kom in i depressionen. Jag gjorde fler och fler ärr ju längre tiden gick. Jag som så många andra försöker dölja sina ärr, jag hade tex inte t-shirt på mig.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fördomar som måste bort!

  1. "emotionell" skriver:

    Emo är en musiktstil, samt förkortning på ”emotionell”.Tyvärr vet inte alla om det. Samt att Emo också är en typ a v klädstil, av vad jag lärt mig på senare tiden.Jag själv är en emotionell person. Alltså full av känslor och inget annat. Jag har skurit mig, inte för att jag var Emo, inte för att överleva, inte riktigt iaf. Mer för att veta att jag faktiskt levde och fanns. Och jag ”överlevde” mitt självskadebeteende. Det har hänt att jag också kallat folk Emo, men jag vet att det inte är så. För jag vet att för vissa är det att hantera sorg, vissa, inte många, gör det pga uppmärksamhet. Visa döljer inte, för dem vill att folk ska se. Andra döljer, för att det är enklare.

  2. frekar06 skriver:

    Håller med dig helt i detta. En annan sak. I natt år 1938 inföll Kristallnatten då nazistpartiet inledde en omfattande rajd mot judar i Tyskland. Ett Tusental judar dog. 20 000 – 30 000 judar fördes till koncentrationsläger. Flera hundra synagogor förstördes och över 7 500 butiker vandaliserades. Detta borde påminna oss om hur viktigt det är att betona mänskliga rättigheter och alla människors lika värde! /Frekar06

  3. Pingback: Gör psykisk ohälsa #psynlig | mobbning och psykisk ohälsa bland unga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s