Hur agerar du när ditt barn sett utanförskap?

Ibland hör jag en del föräldrar säga att ”idag kom mitt barn hem och berättade att en kille i klassen blev utanför”. Vad gör du då som förälder? Skiter du i det och tänker att det är inte mitt problem eller agerar du? Detta gäller ju också såklart om det gäller våld eller kränkande ord barnet blir utsatt för.

Här är det viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt ifrån ditt barn, för att kunna se om det var en enstaka gång, eller om det sker varje dag. Att samla så mycket fakta som möjligt är bra. Sen kan man även förklara för barnet att det är viktigt att den försöker hjälpa den utsatte, kanske säger hej eller sätter sig bredvid den. Men här är det i första hand vuxna som ska agera. Föräldrarna som får vetskap av detta ska meddela personalen detta, även fast det inte handlar om sitt eget barn. Det är också viktigt att föräldrarna tar kontakt med varandra, dvs föräldern som får veta det ska kontakta föräldrarna till det utsatta barnet. Nu är det viktigt att följa upp detta hela tiden, så alla får uppdateringar om problemet. Ger du hjälp, så får du även hjälp tillbaka om ditt eget barn skulle råka illa ut!

Friends har fått 4,3 miljoner kronor och Bris har fått hela 15,4 miljoner kronor av postkodlotteriet!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Hur agerar du när ditt barn sett utanförskap?

 1. Fröken Ek skriver:

  Bra & viktig information. Väl mött //M

 2. Natalie skriver:

  Tack så mycket för kommentarer och länk till din blogg! Det här är en blogg jag verkligen kommer följa 🙂 Tack!

 3. Märkt skriver:

  Det är riktigt och viktigt att man agerar, men det gör man inte och har heller aldrig gjort.Alla vet att sverige har blivit kallare under många år, men kylan har alltid funnits där.Det vore lögn att säga något annat.Visst kommer det upp saker, enskilda fall hela tiden och det är bra. Men det stora hela antalet i utanförskap. de som inte syns. De som skäms, DE?Nej dit når ingen och inte får de hjälp heller om ingen i dess nära släkt eller omgivning mår dåligt av det. Inte ens skolan ser eller vill se verkligheten som den är. Det är skrämmande och inget kommer att göras åt det heller. Det har i årtionde tagits upp, men som sagt?

  • Björn Hultman skriver:

   Oj, du har inte mycket hopp kvar om att det går att minska mobbning.Vi får aldrig sluta tro och hoppas på att vi kan förändra, om vi jobbar med det aktivt. Vi måste kämpa, samarbeta och våga se problemet. Man får inte låsas sig fast vid att ”vi inte kan påverka” för det kan vi! Om tillräckligt många går emot och protesterar, diskuterar och vägrar låta folk bli behandlade hur som helst.Tittar vi tillbaka tex 5 år, hur ofta nämnde och tog vi upp problemet ens? Hur stor är chansen då att man kan förbättra, ingen. Vi har ju massa exempel på att man kan få upprättelse efteråt, då många skolor fått betala skadestånd och just nu är ju tom ett fall uppe i rättegång.Dessutom kommer det fram nya metoder och en granskning görs just nu av skolverket vilken som är den bästa metoden att jobba med.Det kommer ju även genomföras en lärartest och lärarlegitimation om vem som är lämplig som lärare. Vi behöver ju ha fler vuxna ute på skolgården, där barnen är.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Jag agerar eftersom jag själv mobbades som barn. Vi diskuterar detta ämne kontinuerligt hemma.

 5. Märkt skriver:

  Nej hoppen blir som sagt små, jag arbetade och förde liv angående utanförskap när det gällde på 90-talet. Inget om mobbing, det fanns inte. Utan det sköttes själv så stt säga. Men utanförskapet, det är något helt annat för mig. När inte barnen hade chans att följa med på utflykter eller i andra sammanhang, om det kostade 30 kronor eller mer? Inte ett ljud om varför från lärare eller skola överhuvudtaget.Nej jag tror inte att man kommer undan det ens med olika brottsmål eller skadeståndskrav osv. Man vill inte synas, var det å svårt att förstå?Allt i skolan ska vara gratis, det är min önskan.

  • Björn Hultman skriver:

   Jaha, du pratar om en annan slags utanförskap. Nej, såklart inte skolan ska kosta i saker som är skolplikt för ett barn att genomföra. Allt handlar ju om pengar idag, så skolan har ju inte råd att betala allt själva. Men jag förstår vad du menar.Tänkt dig själv då, med skolamaten, inte fanns det förr.. Då fick man ju ta med sig egen matlåda. Så saker har ju faktiskt blivit bättre, dessutom får ju många barn busskort, gratis. Fick man det förr? icke!

 6. frekar06 skriver:

  Vi har som bekant skolplikt upp till årskurs 9. Jag har allt mer börjat fundera på vad denna innebär för dom elever som blir utsatta för så svår mobbning att de helt enkelt inte orkar och vågar gå tillbaka till skolan. Det här blir ett extremt svårt dilemma nämligen. För å ena sidan har vi skolplikten som är väldigt viktig men å andra sidan kan det knappast vara rimligt att en elev som varken orkar eller ens vågar gå tillbaka till skolan pga. mobbning och kanske till och med allvarliga hot och misshandel ska gå tvingas gå till skolan. Dessa elever skulle i teorin kunna hämtas av polis tillbaka till skolan på grundskolan. Givetvis ska vi bekämpa mobbningen på plats innan det går så här långt, men det är dessvärre så att den här situationen uppstår lite då och då och frågan är hur man då ska hantera den. Som jag ser det så finns egentligen bara två lösningar på dilemmat. Det ena är att dessa elever får skydd av till exempel polisen, något som varken är välkommet eller bra, men elever som blir hotade och misshandlade kan behöva ett så starkt skydd för att alls kunna gå till skolan. Den andra lösningen som jag ser det är att man erbjuder dessa elever hemundervisning på distans. Men detta är inte tillåtet idag. Så hamnar man i denna situationen så har vi problem kan man säga. För en sak kan vara relativt säker på och det är att det kommer krävas ett långsiktigt arbete för att komma tillrätta med mobbning och dessa fall lär dyka upp innan mobbningen har bekämpats. /Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Visst blir det problem om man är utsatt och inte klarar av att gå till skolan, när man har en skolplikt. Jag har just nu ett fall aktuellt där personen hämtades med soc och polis då den inte orkat gå i skolan. Familjen bad om att få hemundervisning, men det fick dom inte.Vi borde ändra skolplikten vid sådana här enskilda fall och erbjuda mer hjälp tex hemundervisning och distans plugg. Problemet är ju också att dom inte då träffar unga i sin egen ålder om de hålls hemma hela tiden. Jag vet också fall där faktiskt barnet fått vakt i skolan. Det är ju sorgligt vart samhället är på väg.

 7. Märkt skriver:

  Ja jag hade mat med mig på lördagarna när jag gick i skolan, men det kan du väl inte hänvisa till ändå. Det kan väl inte vara riktigt idag när utanförskapet är så öppet att barn ska behöva betaka för att om möjligt vara med de andra. Jag har även varit med då föräldrar grinat av lycka då lärare själv ställt upp för att alla barnen skulle få vara med.Det är så sjukt allt och att barn mobbar och beter sig ligger antagligen på föräldrars syn på fattiga och då är det väl legitimt?Nej jag vet inte men en tumme får du för att du tog upp ett problem som inte ens hem o skola tar upp mer än arr för att få pengar till sina egna resturangbesök. Hm, såg uppdrag granskning idag 🙂

 8. Julia skriver:

  Hej Björn!Vilken läsvärd blogg!Den ska jag fortsätta läsa. Jag är 17 år och har startat ett eget idiellt arbete mot mobbning. Jag skrev en pjäs om ämnet och efter ett års arbete har vi premiärdatum den 4/11-10 på Teater Halland. Jag hoppas verkligen att detta kan ”öppna ögonen” på människor. Min pjäs heter ”Att Våga Se”Tack för en bra blogg!

  • Björn Hultman skriver:

   Tack Julia och bra initiativ du gjort med pjäsen. Den kan nog göra skillnad och fler behöver arbeta med problemet för att vi ska kunna få en förändring i samhället. Hade varit skoj att se den, om den hade varit närmare Stockholmsområdet! Lycka till med den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s