ovanligt frågvisa åk 6

Jag har nyligen avslutat en föreläsning i Norrköping. En skola som är ganska liten och enligt mig representerar en helt vanlig skola. Jag är nöjd med den och jag kände att barnen var ovanligt frågvisa. Det tog ett tag innan dom vågade ställa frågor, för dels var media där och filmade, men efter ett tag vågade dom mer. Fick en del frågor jag faktiskt aldrig fått förut och den frågan jag trodde jag skulle få fick jag inte. Det var med andra ord en liten mer speciell föreläsning. Men det var ytterligare en utav dom skolor som har farstametoden som program, det ska understrykas! Det är också lite kul att komma utanför Stockholm, där faktiskt problemet ligger på en helt annan nivå än i en mindre ort. Jag tyckte jag lyckades få dom på andra tankar, det tyckte i alla fall rektorn enligt det hon sa. 1 timme går väldigt fort kan jag säga er, dock lyckas jag alltid hålla tiden.

Nu får vi alla hoppas och hålla tummarna till fler skolor visar intresse framöver, eftersom imorgon gör jag min sista bokade skola. Men jag fortsätter såklart kämpa vidare! Skam den som ger sig.

Vad har jag då sett på dessa skolor? För det första, varenda rektor och personal har ju sagt ”vi jobbar bra med arbetet mot mobbning”. Ja visst, det är ju bara så att 80 % av alla svenska skolor fick IG med sin likabehandlingsplan och 90% av alla skolor jobbar dåligt med ämnet. Här har vi ytterligare ett bevis på förnekelse och göra problemet mindre än vad det är.

Jag har blivit en del förvånad under mitt arbete under dessa 2 år, bland annat en skola ville ha 2 föreläsningar till priset av ett, en annan skola meddelade mig att de lagt ner sin anti-mobbningsgrupp. Men jag ser klart en skillnad på skolor jag varit hos där de har blivit berörda, där har dom faktiskt varit bra referenser. Jag märker också tydligt att majoriteten av skolorna använder sig enligt mig av den sämsta metoden, nämligen FARSTA..

Jag märker också att det är få skolor som arrangerar temadagar kring vänskap, respekt, värdegrund, i mitt minne kan jag nämna 4 st av dessa 25. Det jag också förvånas över är att det är endast 1 skola som faktiskt velat att föräldrarna ska lyssna på min föreläsning, även fast jag nämner i info mailet att föreläsningen även riktar sig till dom.

I en del skolor har jag även reagerat på den dåliga skolmiljö som finns, dvs dåligt med uppehållsrum och allt för många mörka skymda rum/korridorer. I endast 2 skolor har jag föreläst inför alla kamratstödjare på skolorna.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ovanligt frågvisa åk 6

  1. Han kallar mig Mysan skriver:

    Ville bara säga att den person i min omgivning som varit mobbad nu har fått komma till en ny skola och där tagits emot med öppna armar. Det är telefonsamtal hem; mamma, jag kommer inte hem direkt, jag ska till xxx”. Är så otroligt glad 😀 ville bara tacka för tipset till boken

  2. ES skriver:

    Du, det finns lärare som mobbar elever… min skoltrött dotter fick hör av sin klass föreståndare ”Har du vare å knarkat igen?” och den läraren satt/sitter i skolans antmobbningsgrupp som samordnare…. det säger allt om den skolans antimobbning. Jag vet att min dotter inte har tagit droger, vare på stan m.m för hon var hemma hos mig. Hur skulle jag som själv varit svårt mobbat – misshandlad, hånad, hotad av rektorer, lärare å elever för jag var dyslektiker ( det fick jag veta 30 år – 15 år efter jag slutat 9an) tvinga min egna ena dotter att gå till skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s