24e skolan avklarad och nästa skola i Nkpg

Min 24:e skola är avslutad idag. En mycket intressant och trevlig dag, skolan hade faktiskt arrangerat en hel temadag kring ämnet. Där det var diskussion på en av punkterna. Idag kände jag den där extra lilla kicken som kan bli när jag föreläser. Det är så enormt skoj att stå där inför alla och prata, framförallt när jag märkte att en faktiskt satt och grät. Ett konkret bevis på att jag berör och gör skillnad, som jag ju vet att jag gör. Jag lyckas ju få eleverna tysta varje gång. Jag hoppas jag gett dom en liten tankeställare.

Nästa skola sker i Norrköping på torsdag inför åk 6 och lärare. Ska bli intressant att få se deras skola och träffa personalen/eleverna. Jag är lite orolig för tågresan, dels avgår den redan kl 7 på morgonen, sen är det ju alltid strul med SJ, så man vet ju aldrig. Skolan efter det sker på fredag i Täby och är tyvärr den sista skolan jag har bokad hittills.

Jag måste påmina om mitt eget radioreportage som sänds i Personligt i P3 kl 20:15 tisdagen 2 november!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 24e skolan avklarad och nästa skola i Nkpg

 1. frekar06 skriver:

  Nu blir jag nästan chockad. Det hör inte direkt till vanligheten att skolor arrangerar tema dagar om frågor som rör kränkande behandling. Jag skulle gärna se att skolan bröt undervisningen under en vecka för att arbeta med frågor som rör värdegrunden, kränkande behandling och konflikthantering. Dessvärre tror jag att det är alldeles för kontroversiellt i den svenska skolan, även om det inte borde vara det. Skollagen och läroplanerna är rätt tydliga med att vi inte bara ska arbeta med den demokratiska värdegrunden och mot kränkande behandling utan vi ska också tillämpa den demokratiska värdegrunden i praktiken. Men det är tydligen skillnad mellan vad lagen säger och vad läroplanerna säger och vad skolorna faktiskt gör. /Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Man ska komma ihåg att ha EN enstaka temadag om ämnet och sen tro att man jobbat tillräckligt med det är inte bra. Det handlar ju om att man ska hela tiden ska ha tankarna kring värdegrund i praktiken. Så att det inte bara tex blir att man skriver en likabehandlingsplan och sen lägger den i en låda, man måste hela tiden ha planen i tanken i allt man gör.

 2. frekar06 skriver:

  Detta med mobbning och kränkande behandling är ett intressant ämne och jag har läst ett antal av dina inlägg nu. Jag har som blivande lärare funderat en del på om jag alls ska använda mig av grupparbeten i min egen undervisning. Men jag har inte tänkt på att det kan vara problematiskt för offer för mobbning att arbeta i grupp. Mina funderingar har främst handlat om att grupparbeten inte är särskilt pedagogiska och dessutom rätt ineffektiva. För det slutar ofta med att två elever gör allt jobb och två andra elever inte gör något alls. Jag lade också märke till att du skrivit en del om modebloggar. Det är ett intressant ämne. Jag har lite svårt att förstå mig på dom som ständigt läser dessa modebloggar. Den ena är faktiskt värre än den andra. Därmed inte sagt att dom inte får finnas och skriva på det sätt dom vill för vi har ju yttrande- och tryckfrihet i det här landet. Men jag är glad över att slippa läsa dom. Som du säkert lade märke till på min blogg så har jag mina sympatier hos Piratpartiet. Jag gick med där för att kämpa mot inskränkningar i personlig integritet och mänskliga fri- och rättigheter. Av den anledningen är vi som du säkert redan förstått inte överens om att det kan vara en bra idé att sätta upp kameraövervakning i skolan, som du skriver om i jag tror det var inlägget ”Öppna ögonen”. Jag tror snarast på det motsatta. Vi behöver en skola som bättre respekterar grundläggande rättigheter och skyddet för den personliga integriteten. En grundprincip för mig är att människor som inte är misstänkta för brott inte heller ska vara övervakade. Jag kommer ta strid ute i skolan för att den personliga integriteten inte skall inskränkas och för att mänskliga rättigheter inte ska inskränkas. /Frekar06

  • Björn Hultman skriver:

   Jag fick rätt mycket skit för mitt inlägg om modebloggar, men jag står fortfarande kvar i samma åsikt då som nu. Man kan diskutera övervakningskameror en hel del, enligt mig är skolan ett ställe där man ska känna sig trygg och kameror kan ju såklart bli negativt. Men jag tycker dock det är stor skillnad på att sätta upp en kamera på ett ställe där den inte behövs, bara för att den ska finnas där. Utan man måste ju såklart ha giltiga skäl, att man tex misstänker brott osv. Personalen på skolan är ju aldrig på dom platserna/tiderna när mobbningen faktiskt sker. Nej, grupparbeten är inte speciellt bra, för som du säger en del slappar sig igen lektionen medan andra i gruppen jobbar mycket. Det gäller isåfall att ha koll på att alla jobbar, vilket är ett problem i säg eftersom det är många grupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s