Civilkurage, finns det??

Jag har tidigare berättat om att det är publiken som är det mest hemskaste med mobbning. Jag såg precis en dokumentär om civilkurage, om olika människor som varit med om saker där folk inte ingripit, men också där folk ingripit och räddat livet på en okänd människa. Jag pratar om detta reportage

Där ser man hur egoistiska vi människor är. När vi ser någon bli misshandlad på t-bannan, tar vi fram tidningen och börjar läsa istället för att göra något åt det. Det handlar om att vi måste vända detta till en självklarhet, istället för att bli förvånad om någon överhuvudtaget gör något. Jag skulle vilja läsa av folks tankar just i sekunden en händelse händer, för och se hur man tänker. I lördags pratade jag om detta på torget på demonstrationen, att det är vi alla som kan hjälpas åt för att stoppa och förebygga mobbning och våldet i samhället.

För några månader sedan var det ”svenska hjältar” gala, där vann en person pris för att ha ingripit vid ett våldtäcksförsök. Det var också någon som hade stoppat ett bråk på  t-bannan.  Var finns folket när dom verkligen behövs? Varför tar ingen ett rop på hjälp på allvar?

Efterlyst har skapat ett stipendie för organisationer som förebygger och stoppar våldet i samhället, den ligger på 100 000 kr. Maila dom för tips på antivaldsstipendiet@strix.se

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Civilkurage, finns det??

 1. Svensk Rättvisa skriver:

  I Sverige är det farligt att ingripa vid brott. Även om gärrningsman fälls till ansvar garanterar inte polisen vittnens säkerhet vilket gör all form av ingripanden som livsfarliga. Attacker och hot mot vittnen är vardagsmat i Sverige. -Sköt dig själv och skit i andra… (ironi)Svenskt ordspråk:En Svensk Hjäte är en Död Hjälte !!— Tack polisen för det…Se: Umeå Studie: Ser alla Svenska poliser ut som porrstjärnor?http://umebloggen.se/umenytthttp://www.umenytt.se

  • Björn Hultman skriver:

   ja, men det är ju det jag menar..ibland måste man våga riskera sig själv för att hjälpa andra..

 2. Ninnannah skriver:

  Heja Du.

 3. someone skriver:

  intressant hur folk tänker ja. jag har själv bevittnat en misshandel. där kanske 10 pers var inblandade, dessutom med hundar.spark och slag såg jag på avstånd.jag ville ingripa.mina vänner jag var med höll tillbaka, beredda att ringa 112..att man inte ingriper, är nog mycket pga feghet. man vill ju inte vara den som blir slagen, eller blanda sig i något man inte har med att göra…det kan sluta ännu värre då helt enkelt.men ja, visst klart man ska ingripa ändå, rädda andra. det är viktigt. klart det är. men man måste ju också se till att man klarar av situationen och inte slutar med att man räddar den personen, men sedan själv hamnar i misshandeln. och ja, det kräver mod.skulle du ingripa, utan att ens tänka?

  • Björn Hultman skriver:

   Det handlar ju först om att lugna ner personerna, inte provvisera fram mer ilska.. Om de är påverkade av alkohol och droger gör ju händelsen mer komplicerad.. men om man inte vågar, så handlar det ju om att till kalla polis och liknade.. bara att man gör något.

 4. lynina skriver:

  Haha. Nej inte mycket.

 5. kyrksyster skriver:

  När det handlar om misshandel på öppen gata är det ju viktigt att veta vilka resurser man har. Att kliva in i ett gäng knivbeväpnade män för att rädda den de gett sig på är riskabelt. Visst kan man bli hjälte på det, men räddar man det andra offret om de sticker ner en själv också?Mobbing på arbetsplatser kan också vara riskabelt att ingripa emot. Det är väl därför det så sällan sker. Jag har erfarenhet av att vara den som mobbats och stått ensam, trots att det var de andras klagomål jag framförde… Jag har också erfarenhet av vad som kan hända om man försvarar den som mobbas…Fack och styrelser och koncernchefer m fl försvarar aldrig en mobbad. De har större intresse av goda kontakter med mobbarna. För de ska samarbeta med dem även i fortsättningen. Den mobbade försvinner ju.Det finns bara ett råd till mobbade: Säg upp dig!

  • Björn Hultman skriver:

   säg upp sig? ska du göra offret ännu mer till ett offer och beskylla det? Hur tänker du nu, det är ju samma sak som en mobbad i skolan ska tvingas byta skola, bara för att skolan inte vågar och vill ta tag i problemet?Nä du, en arbetsplats gör ett brott om de inte tar tag i själva problemet!!! Det finns i arbetsmiljölagen förstår du. Precis detta vi demonstrerade om i lördags. Skolor och arbetsplatser ska inte komma undan så lätt, eftersom de bryter mot lagar.. En mobbad är värd mer än att tvingas flytta själv, dessutom flyttar du ju bara problemet framför dig! Läs fler inlägg av mig, så förstår du!

 6. someone skriver:

  jag är med i hur du menar. men även utan alkohol kan man inte alltid lugna ner folk.och ja, då är det bättre att ringa 112

  • Björn Hultman skriver:

   om vi vänder på saken, vad skulle du själv vilja om någon kom in i en buss och började misshandla dig, medan alla andra som sitter i bussen bara tittar på eller läser en bok?? Nä, man måste själv ha varit där för att förstå hur jävligt det är.. Hur osynlig och oviktig man är..Är man människa eller leksak då, jag bara undrar..

 7. Sanna skriver:

  Du är skitbra!Det finns inte många människor med civilkurage.Många är fega kryp.Tyvärr.

 8. someone skriver:

  människor är ingen leksak, nej. aldrig påstått.psykisk misshandel är också något jag upplevt, inte fysiskt. men det är påminnande om smärtmässigt kan jag tänka mig, om inte ondare för en fysisk skada.folk är blinda. folk vill inte ens se folk med ärr på armarna. men jag skulle skrika åt dem som inte bryr sig.

  • Björn Hultman skriver:

   ja, är ju därför jag tar upp detta, få folk att förstå och skapa diskussioner.. Är det denna blogg är till för.

  • Björn Hultman skriver:

   Frågan jag ställer är:Skulle det vara lika accepterat om jag skrev som Vargen till vem jag vill och när jag vill UTAN motstånd ?självklart har du rätt till att försvara dig, men det är svårt eftersom ”gärningsmannen” har bestämt sig för att knäcka offret, vilket inte spelar större roll vad man säger tillbaka. Detta handlar ju om olaga hot och personangrepp, då är det polisens sak. All mobbning och liknade är ju faktiskt olagligt, vilket ska markeras som ett brott. Har själv fått såna meddelanden och liknade. Det jag har lärt mig är att visa dig inte svag (även om du är det) inför personen, då triggar du bara igång mer. Nej, det varg skriver är inte acceptabelt att man skriver till vem som helst, som man dessutom inte ens känner. Internet har ju tyvärr den effekten att man kan skriva grövre saker, för då står man inte öga mot öga med personen. Polisanmäl, det gjorde jag med kränkande kommentarer som jag fick här på bloggen i vintras. Det går in under förtal.

 9. kyrksyster skriver:

  Du har rätt i teorin. Men all erfarenhet visar att alla arbetsmiljölagar är tandlösa om ingen ser till att de följs. Och det gör sällan någon. Därför att ingen har något att vinna på att stödja den som mobbas.Det går att vinna en delseger någon gång, men sätten att mobba är många och utstuderade. Till sist förlorar man i alla fall om de verkligen vill knäcka en. Så för sin egen skull är det enda vettiga att dra innan man är förstörd för livet. Det är inte värt att få PTSD bara för att man ska få rätt…Det är vad alla arbetslivspsykologer jag hört säger. Det är vad många som drabbats också säger.

 10. lynina skriver:

  Apskrattar för vissa kommentarer… ja mycket får man då höra.

 11. Kristina skriver:

  Hejsan!Visst är det många gånger farligt att ingripa, men i vissa situationer är det så att känslorna segrar över förnuftet.Ha de gött!

 12. erviluca skriver:

  Egentligen skiter jag nog i lagen om det händer något. Jag ingriper för att hela jag skriker det inuti och för att jag skulle vilja att någon hjälpte mej om jag blev utsatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s