Stänga av elever eller inte?

I skolfront (UR) diskuterades om ordning och reda i skolan. Vad ska man göra åt stökiga elever? Björklund och Wetterstrand debatterade om detta i programmet. Jan vill införa lag om att stänga av elever, Maria vill istället sattsa mer på skolhälsovården. Hon tycker heller inte att straffa eleverna löser något, hon vill med att fler vuxna finns på skolan. En mycket klok sak sa hon som stämmer, elever lär sig inte av att bli ”straffade” som att tex bli avstängd i några dagar.

Under förra veckan fick jag en fråga av en bekant (som nu praktiskerar på svt rapport) om jag tycker skolans lagar borde vara hårdare och bättre. Mer tydliga svarade jag, mer markering om att detta inte är rätt. Men samtidigt är det ju så att trots vi har massa bra lagar inom skolan, så följs dom ju sällan. I många fall spelar det alltså ingen roll om det finns lagar. Jag tycker det också borde finnas lag om att ha en skolkurator på varje skola, på heltid! Jag svarade även att man måste ha mer kontroll på att skolorna följer detta, ha återkommande kontrollander som då gärna är civila ute i skolorna. Vi kan ju ta detta med likabehandlingsplans lagen, 80 % har ju inte ens en godkänd sådan, som det är lag på att ha.

Se skolfronts program här!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stänga av elever eller inte?

 1. PegBundy skriver:

  jag ramlade in i slutminuterna på debatten men känner att jag vill kolla hela programmet. Fast jag vet att jag inte håller med Björklund iaf. Tycker som du att de lagar och regler vi redan har ska vara tydligare, inte mer skrämmande. Hans vision om militärskola ger mig mardrömmar… samtidigt som det slappa klimatet som nu råder ger mig andra mardrömmar. ha en bra dag… och du gör ett fantastiskt jobb!

 2. erviluca skriver:

  ”Stökiga elever” har det ofta ”stökigt” hemma också, är ofta ”utvisade” ur samhället tidigt tidigt… Om vi fortsätter att bara utvisa och straffa, så kliver vi bara in i det mönster som dessa elever redan känner till och vet. Istället behöver vi hjälpa dessa elever tillbaka till ”vettigt beteende” genom fler personal och mer hjälp. Kanske behöver de plockas bort från klasser osv en period, eftersom de stör och förstör för andra, men de ska inte ”utvisas”. De ska få HJÄLP! F n finns inte det, för man drar hellre in på personal än sätter dit, och tror att det ska gå bra ändå. Det gör det inte! Punkt!

 3. Din käre arbetskamerat skriver:

  Elever som blir avstängda ifrån skolan lär sig otroligt mycket av det. Ibörjan kanske dom inte fattar det dom har lärt sig men tillslut så lär dom sig. Genom att ”hjälpa” en stökig elev (t.ex välkänd mobbare, vandaliserare ect) ger inget för många unga rycker bara på axlarna och tycker skitsamma. Man måste tänka på att dom är i trotsåldern och kommer säga emot ta mig fan vad du än säger åt dom. Bästa sättet är väl att sätta dom på jorden och sen prata med dom, eller i värsta fall ge dom en lätt örfil så dom går in i en trans då dom bara lyssnar på det läraren/rektorn säger utan att tjaffsa emot, läraren och rektorn måste visa att det är DOM som bestämmer och att DOM inte tycker att eleven har gjort rätt. Eleven ska ta emot och bättra sig. Kan en hel skola förutom 6 stökiga personer sköta sig så kan dom 6 personerna det också.Det man borde göra i skolan är att sätta hårdare straff på elever som förstör, mobbar, ja det man kan göra för att göra skolan till ett ställe som man inte vill till. Börja med varningar, efter 3de varningen så böter, sen avstängning. Jag tycker lite att unga ska ta samma straff som vuxna för att dom ska lära sig att dom inte kan komma så lätt undan som dom tror, fast vuxna kommer ganska lätt undan….bah.

 4. Lovina "Lowan" skriver:

  Hejhej!Tycker din blogg är jätteklok och du verkar vara någon som är riktigt smart och viljestark. Keep up the good work!Angående det med skolkuratorer håller jag verkligen med. Det finns (tydligen…) en kurator på min skola, men man gör ingen ”reklam” för den att dit kan man vända sig? Jag visste knappt att det fanns förrän jag följde med en kompis dit.By the way, kom till Eriksdalsskolan, vi behöver det här! (jag går i 6D för intresseklubben)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s