Skolor ska agera direkt ett fall är uppe

Jag kan ju inte undkomma att skriva om Bjästa, som ni förstår. För drygt 1 år sedan vad jag minns så skrev jag om en liknande händelse, där en flicka träffat en kille ifrån nätet playahead där senare killen våldtog flickan. Efter händelsen hånades hon i skolan och fick alltså ”skylla sig själv” till att hon blev utsatt för detta övergrep. Igår debatterades händelsen i Bjästa där ”Linnea” våldtogs på skolan och sedan alla i byn tog våldtäcksmannens parti.

BEO var på plats och sa mycket bra saker, att lagen säger att så fort detta kommer fram ska skolan agera. Man kan heller inte skylla på att den är under polisutredning som rektorn på skolan gjorde, utan skolan ska agera ändå direkt på egen hand. Dessutom hade ingen i vuxenvärlden tagit reda på denna nätmobbning som skedde på olika forum, där man skrev grova förtal om flickan. (För en månad sedan fick jag själv kommentarer som anmäldes som förtal till polisen). Åter igen försöker en skola att förminska och blunda för detta problem. Såå ovanligt eller? Inte alls, de flesta skolor gör ju så tyvärr. Bjästaskolan har gjort enormt många fel i både gällande lag och moral.

Vi måste även komma ihåg att Bjästa är inte unika i hur skolor agerar. Många påpekar att det är kommunen, men det är långt ifrån den enda kommun som agerar på helt fel sätt. Jag säger som Dan Olweus, om vi skulle lägga ner skolor som jobbar dåligt med detta, skulle det endast finnas några få skolor kvar.

I detta fall var det endast en som tog ”Linneas” parti, vilket var väldigt starkt av henne att bryta detta. Det mesta handlar om grupptryck i sammanhanget och att gärningsmannen var populär, vilket gjorde att folk inte trodde på händelsen. Här är artikeln om henne!

Jag får lite fler förfrågningar om föreläsnigar som jag tvingas tacka nej till, vilket gör både ont och jag blir ledsen för att jag måste tacka nej. Det mesta handlar om att det är för stort avstånd till skolan ifrån mig. Självklart är det skoj att endel skolor faktiskt är intresserade.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skolor ska agera direkt ett fall är uppe

 1. knaskorken skriver:

  Skolan reagerar inte ens när man för ett jäkla liv!Hu och hoppas det blir bättre

 2. Kapitano skriver:

  Vi skall någon gång om året förebygga skolmassaker och alltid när detta inträffar exempelvis i Finland så säger både elever och lärare att det var en helt normal trevlig kille. Sedan visade sig att så många både elever och lärare kände skuld och deltagit i mobbingen. I den massakern som senast fförekom i ett litet samhälle i Finland vill fortfarande flera år efteråt ingen prata om historien. När jag gick i skolan på förtio och femtiotalet mobbade både lärare och elever. Sedan dess har vi nått månen utvecklat vapen, som själva söker målet från obemannade flygplan och It men mobbingen har vi inte löst. Hade Nasa arbetat i samma takt så hade de skjutit med armborst i Irak och Afghanistan. Kapitano.

 3. Serafinn skriver:

  Den här diskussionen måste föras. Ständigt. Vad gäller att du måste tacka nej till föreläsningar… så kanske du kan få en liten peng från skolan i fråga så att du har resurser att ta dig dit och tillbaka, bo på hotell osv… har för mig att vissa skolor gärna betalar för att få en bra föreläsare i just detta ämne. Kan ha fel. En förhandlingsfråga ?

  • Björn Hultman skriver:

   Det handlar inte enbart om ekonomiska skäl jag tvingas tacka nej. Jag har inget företag, jag föreläser på fritiden/extra jobb, det finns inte tid till att resa Sverige runt för att föreläsa 1 timme. Men nej, det finns ju knappt skolor som ens är beredda att betala själva föreläsningen. Välkommen till verkligheten!

 4. Isbite skriver:

  Du gör ett jättebra jobb fortsätt i denna takten det borde finnas mer som bryr sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s