Mera självkänsla tack!

Mobbning leder i alla fall att sin egen självkänslan åker i botten. Alltså sin egen kärlek till sig själv, att våga och att älska sig själv, jag duger som jag är, jag är värd att älskas. Den gör att om du får kritik mot något, så kan du ta den kritiken utan att hålla med och nedvärdera dig själv. Att ha dålig självkänsla kan också vara en följd av för dålig kärlek som barn med sina föräldrar.

Självbild är ett bra ord för att förklara självkänslan. Den handlar om vad vi är, dvs värdefulla, bra vänner, viktig, ser okej ut osv. Du vet vem du är. Du tror på ditt eget personliga värde oavsett vad du presterar. Du accepterar dig själv och vågar stå upp för din person. Du är medveten om dina fel och försöker göra något åt dem. Förankrad i hjärtat. Det finns böcker om självkänsla av Mia Törnblom, Mera självkänsla och Självkänsla nu. Jag hade förmånen att medverka i en självkänsla film med bland annat Mia i filmen, som vi spelade in i våras.

 • Att ta ansvar för det egna livet
 • Att erkänna verkligheten
 • Hävdandet av egna intressen
 • Personlig integritet
 • Vilja leva och kämpa

1. Låt din kropp bli din bästa vän Bete dig mot din kropp som du gör mot någon du tycker om. Arbeta med kroppen i stället för mot. Då börjar du också ta bättre hand om den.

 2. Vårda din kropp Skriv ner allt du vill göra för att visa att du bryr dig om din kropp och när du tänker göra det. Det kan vara att beställa fotvård, gå till tandläkaren, gå på massage, ta avslappnande bad i väldoftande oljor, smörja in huden med sköna krämer, dra ner på arbetstakten eller ta en skogspromenad.
 
 3. Bli medveten om och tänk mer på enskilda kroppsdelar Fråga dig till exempel: Vilken musik längtar öronen efter att få höra? Var gillar fötterna bäst att få promenera? Hur vill håret känna sig? Vad vill händerna beröra eller skapa? Vilka dofter vill näsan känna eller vilken dans längtar dina höfter att få röra sig till?
 
 4. Städa i garderoberna Släng eller ge bort allt som är för litet, för stort, för gammalt eller sånt du aldrig använder. Det troliga är att det inte kommer till användning. Du får snarare dåligt samvete och känner dig missnöjd.
 

5. Köp de kläder du vill ha nu Vänta inte tills du gått ner i vikt, till exempel, utan skaffa de snygga kläder och underkläder som du längtar efter nu och i den storlek du har nu. Då känner du dig både fräschare och snyggare.

6. Lyssna på och bli medveten om vad du säger om dig själv Kritiserar eller nedvärderar du dig själv med ord som ”det är ingen idé, jag klarar det inte” eller ”jag är så fet/ful/mager och dum i huvudet”. Eller ”jag hatar mitt utseende”. Hur skulle du reagera om din partner eller bästa vän sade detsamma om sig själva? Du skulle sannolikt inte hålla med dem. Tänk på det nästa gång du kritiserar dig själv.

7. Ta inte åt dig negativa kommentarer Sålla bort kommentarer, åsikter och kritik från andra människor om det inte är konstruktivt eller kan vara användbart för dig.

8. Jaga dina ”Energivampyrer” Försök komma på allt som suger ut din tro på dig själv, som trycker ner dig och gör dig svag, maktlös, urlakad och deppig. När du blir medveten om och får insikt om vad det är kan du lättare göra dig av med det.

Man kan alltså inte starta en kärleksrelation och fortfarande ha dålig självkänsla, så att jobba med självkänslan först behövs. Själv har jag otroligt dålig självkänsla och självfötroende.

Jag gjorde ett test på mig själv, här är resultatet:

Ditt resultat antyder att du har väldigt dålig självkänsla. Du verkar ha hamnat i en ond cirkel: du känner dig värdelös, vilket gör att du tänker och beter dig på ett sätt som förstärker den felaktiga föreställningen om dig själv. Förmodligen känner du dig frustrerad över detta och vill se en förändring. En god självkänsla är nyckeln till lycka och framgång. En dålig självkänsla gör det svårt att hitta modet som krävs för att nå framgång i arbetslivet, skapa goda relationer och hitta sin plats i världen. Men du kan jobba med att bygga upp din självkänsla och det bästa är att börja direkt – du kommer inte att ångra dig.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mera självkänsla tack!

 1. Hanna hmm skriver:

  Har du tips på vart man kan vända sig om man har ett barn som går i ettan och dagligen utsätts för verbal och fysisk misshandel och skolan inte tar en på allvar? Han är en omtyckt kamrat och problemet enligt skolan är att han inte ger igen..utan bara tar emot..att han är för snäll…och som vi uppfattar det tycker de att det är hans eget fel…

 2. Malin skriver:

  Bra initiativ med bloggen! 🙂 fortsätt så! 🙂

 3. evelina skriver:

  Sv; Åh tack så mycket, desamma!t 🙂 ihi 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s