Självskador är ett sätt att överleva stunden

Ett stort problem bland unga är självskador, så kallad självskadebeteende. Det finns olika sätt att skada sig på och anledningen är desutom många om varför man gör det. Det handlar om att få ut ångesten, få något annat att tänka på, se blodet rinna, straffa sig själv osv. De senaste åren har detta ökat och smittorisken är hög, känner man någon som skadar sig gör man lika dant för att testa. Man går in i någon slags desperat handling som man inte riktigt är medveten om konsikvenser och annat. Jag har hört många brutala sätt att skada sig på, som är enormt allvarliga.

Myten om att man ska få uppmärksamhet för att tycka synd om personen stämmer inte. De flesta döljer sina skador/ärr med kläder och armband. Man vill inte få svåra jobbiga frågor om varför man har så mycket ärr. Vill man veta mer om självskador, hur det märks, mer ingående varför man gör det och annat kan man läsa boken ”För att överleva-om självskadebeteende” av Sofia Åkerman, min favo författare, eller läs gärna hennes egna upplevelser med en kamp mot självskadorna och anorexi ”Zebraflickan”.

Här kan du läsa en artikel och tips om ämnet! I mina föreläsningar får jag endel frågor om vilka sätt man kan skada sig på, jag vill inte gå in på dom för att det riskerar att påverka andra att börja eller ändra till ett grövre skadande.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Självskador är ett sätt att överleva stunden

  1. jag skriver:

    Vilket sjukt samhälle detta är. Vi har nått så långt att typ ingen behöver svälta, vi kan bota massa sjukdomar, vi har inget krig. Och så är vi så puckade att vi lägger ner vår tid på att få andra att må dåligt så att dessa inte vill leva längre. Har vi så tråkigt att vi inte har nåt annat att göra? Vi väljer att jobba mer, inte för att överleva, utan för att få mer materiella saker. Samtidigt far våra nära och kära illa när vi inte ger dom tid. Människan är en konstig figur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s