Skolmassaker, de senaste årens aktuella ämne

De senaste åren har det diskuterats och varit akutellt med skolmassaker, dödsjuktningar på skolor. Det har pratats om att de som gjort dåden varit offer eller mobbare tidigare när den gick i den skolan. Det kan mycket väl vara så, en slags hämnd, dock har man ju en psykisk störning som utvcklats om och när man genomför det. Denna störning kan ha utvecklats pga att den inte fått hjälp i tid med mobbning. Att skjutta och döda någon är bland det sjukaste man kan göra, desutom i en skola med helt oskyldiga barn/ungdomar, man jag kan tänka mig dessa har triggats av sin tidigare skolgång där. Här gäller det ju att tidigt märka och behandla dom som avviker eller på något sätt visar att den inte har ett beteende som andra.

”någonstans har vi misslyckats och vi borde alla skämmas över det som sker. Jag vägrar tro att vi tappat förmågan till empati eller övertygelsen att alla människor är lika värda men visst har klimatet hårdnat.”, säger Sara grundaren för Friends.

”En viktig del i det förebyggande arbetet är att så tidigt som möjligt spåra och upptäcka inlärningssvårigheter och missanpassningsformer som kan ha sina rötter i tonårsdepressioner. För detta krävs en breddad kompetens inom elevhälsan genom ett utvecklat samarbete med barnmedicin, barnpsykiatri, socialtjänst och polis”, säger Hedi Bel Habib

”Vi som dagligen arbetar med ungdomar vet att de insatser som behövs för att få ungdomar i riskzon att få positiv utveckling är långt mer kostnadseffektiva än de som behövs när det väl gått illa. Självförtroende, självkänsla, framtidstro, hopp, studiemotivation, att bli tagen på allvar, lyssnad på och respekterad. Självklarheter? Om vi vuxna tar ansvar i tid och sätter in de åtgärder som behövs. Det räcker inte längre med att spekulera kring hur vi förebygger desperata våldshandlingar från unga som behöver hjälp. Det är dags att agera. Tänk så mycket mänskligt lidande och resurser som sparas för varje ung människa som räddas” säger Karin Jordås

Precis det som alltid allt handlar om, agera och göra något i tid, våga se problemen i ögonen och sattsa mer på elevhälsovård, kurator, skolsköterska.

Idag för exakt 6 år sedan kom jag till BUP på ett akutsamtal, med min familj, läkare och en socionom. Det var starten på en förändring för mig.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skolmassaker, de senaste årens aktuella ämne

  1. :)))) skriver:

    Det är det som är felet att man sätter in insatserna för sent, om man överhuvudtaget sätter in några.Varningssignalerna finn där oftast, men ingen bryr sig förrän det är försent och då står alla där och klier sig i huvudet och ser dumma ut.

  2. Wendy skriver:

    Hej Björn Hultman! Du var inne hos mig och tyckte jag skulle lära av dig och det kan jag gärna göra. Först vill jag säga att jag har också varit mobbad, jag har mobbat, jag har en av mina söner som nu är vuxen som blivit fruktansvärt mobbad i många år.. När jag ser dina texter så känner jag igen mig nästan överallt och det beror säkert på att jag jag levt ett antal år mera än dig så jag har hunnit vara med om j-t mycket. Det jag skrev på min blogg var detta näthat /mobbing mellan vuxna människor som förekommer, det är så hårt och därför lät jag min ilska få komma ut så där.Jag tycker att det du håller på med är helt underbart. Det behövs och det kommer att behövas ännu mer framöver…Om du tror att jag försöker vara överlägsen dig så är det inte så utan jag är en ärlig människa som blir berörd utav detta med mobbing. Ha det gott fr Wendy..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s