Förskolan, grunden till hela skolgången!

Det är dags att nämna mer om mobbning på förskolan. Jag har tidigare bara nämnt att personalen ofta står och pratar med varandra i en grupp, utan att ha uppskit på barnen. Under förra veckan fick jag då äntligen hem Friends tidingen och har nu börjat kolla i den. Det är mycket som spelar roll i hur barn beter sig och pratar med andra. Några enkla saker att tänka på är ju att föräldrarna inte har några fördomar om saker som könstroller och etnisk bakgrund. Se till att förskolan inte har uppdelat tjej och kill rum/hörn utan ha båda i samma rum.

Jag tror det är viktigt att försöka förklara att man faktiskt kan vara kär i samma kön, redan i förskolan. I varje bok som finns på förskolan är det, mamma, pappa och barn roller, men inget om pappa, pappa och barn osv. Som förälder och personal är det viktigt att uppmärksamma detta. Anta inte att en kille hellre leker med bil istället för barbie, låt barnen själv välja och säg åt barnen om barnen själv sätter gräser mot andra barn.

Att föräldrarna känner de andra föräldrarna är väldigt viktigt också för att kunna förmeddla till varandra om någon far illa. Desutom gör barn efter det vuxna gör, tex är två olika föräldrar arga på varandra, då tar barnet efter och är arg tillbaka mot dom eller barnen. Som vuxen har du även ansvar att se till att alla får vara med och sker det kalas inbjudningar så ska alla få inbjudningen eller ingen alls! Jag har märkt att varje förskola har olika matbord där barn i åldersgrupp får sitta i olika bord, detta kan ju uppfattas som kränkning att bara för att man inte är tillräcklgit stor får sitta bredvid sin bästis osv.

Det jag nästan alltd har sätt på förskolor är att personalen sällan leker med barnen. Det är viktigt för barn att kunna känna förtroende för vuxna och ha bra kontakt mellan dom och genom att leka med barnen får barnen/du förbättrad kontakt. Ha mer avdeningar med få barn på varje avdening. I torsdags var jag på en förskola där det var väldigt många barn på en avdening, man har sämre kontroll på barnen då.

Det barnen lär sig i förskolan, kommer barnen ha med sig till lågstadiet!! Det är du som vuxnen som lär barnen allt och ska ha kontroll..

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Förskolan, grunden till hela skolgången!

  1. Malin skriver:

    Tack det värmde i hjärtat!Jag tycker verkligen att din blogg är otroligt bra!!Du uppmärksammar verkligen ett stort problem!Lycka till med allt!MVHMalin

  2. Maria Byström skriver:

    Du skriver och kan så mycket klokt. Ska bli så kul att träffas på fredag. Kram !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s