Nät-mobbningen, 2000-talets stora problem

Senast i somras blev jag ju utsatt för internet mobbning, jag är en i den stora mängden som blivit drabbade. Jag berättar i min föreläsning att jag vet om att folk har blivit fotade i skolduschen i smyg när de varit nackna och sedan lagts upp på nätet. Dessa bilder är rent omöjligt att ta bort helt sen, eftersom så fort man lägger upp en bild finns risken att den sparats på någons dator för att åter igen kunna läggas upp, det blir som en ond cirkel. Alla i skolan ser dessa bilder som sprids fort och rykten går. Vi kan ta exmplet med Sofie i filmen Hip hip hora, där hon blir fotad när hon varit berusad och man har fotat under hennes kjol. Efter det går rykten om att hon är en hora.

Youtube som under de senaste åren blivit enormt, där man kan lägga upp egna filmer och givetvis missbrukas detta dagligen. Det finns mängder med filmer som är riktad till mobboffer där man visar bilder och skriver kränkade saker i filmen. Eller vi tar exemplet man skriver en kränkande sak i någons gästbok om personens profilbild. Det kan vara ganska enkla saker ibörjan som senare trappas upp. Man får ett sms hemma ”Imorgon får du ett helvete i skolan, vi ska ta dej”, ”Vi ses imorgon ful-lisa” osv.

Problemet när man ska försöka lösa detta är för det första, enormt svårt att spåra vem den verkliga personen är eftersom man dels kan ljuga om vad man heter/bor. Det andra problemet är att inte vuxna är ute på nätet på dessa sajter och kollar. Problemet är också att dessa anmälningsknappar/blockning som finns inte leder så mycket, eftersom man kan skapa sig ett nytt användar/profil konto och fortsätta kränka personen.

Men hur minskar vi nät-mobbningen då? Se till att vuxna finns på nätet där era barn håller till, anmäll till sajtens ansvariga så fort du ser någon bli utsatt, ta problemen på allvar, se till att själv inte sprida info/bilder, ta inte bort dessa saker för det ska kunna användas som bevismatrial, endel sajter tillochmed blockerar meddelande/gästboksinlägg med kränkande ord i så det inte går att skicka, endel skolor har även spärrat olika sajter där ungdomarna hänger pga missbruk.

(köks scenen är inspelad i min grannes hus)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nät-mobbningen, 2000-talets stora problem

  1. Malin Nordh skriver:

    Du är klockren, en kämpe 🙂

  2. Anna skriver:

    Det du sriv är bra stämmer på många sätt, men kan var svårt att sätta stop för om man lägge märke till det för sent.. det kan bi ett stort problem för själva person som bir mobbad när flera få reda på det. men allt bara är en jävla lögn och massa jävla skit snack som man hitta på om en person. många kan ta en indentit och även va en person och prata skit om den i bland räker det ju med de första siffrona i person numre. Också lätt hänt personer ta bilder i smygg i skolan eller på andra stälen eller tvinga någon till nått. men hot eller vad som hels.. Det skit bra det du skriver om att det borde va fler vuxna ut va upmärksama vad som händer.. Du gör bra jobbb med allt mvh anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s