Lär dig mer om depression!

På gymnasiet gick jag Psykologi, jag valde kursen själv för att jag viste att jag skulle ha användning för det och är ju intresserad av ämnet. Betyget blev MVG, kanske inte så förvånade? En uppgift bestod i att man skulle intervjua en person som varit med om någon kris och jag valde mig själv inom krisen depression, sen skrev jag fakta om det. Såhär blev det:

Depression är en psykisk störning som gör att man inte ser något ljus i mörkret man lever i. Man ska ha varit deprimerad i mer än 2 veckor, för att det ska klassas som depression. Man kan ha olika grad av depression, den kan ha en låg grad då den inte är så allvarlig och kan lösas ganska snabbt där man nedvärderar sig själv och känner sig hopplös, den andra är graden mitt emellan den låga och den allvarliga djupa depressionen/melankoli då man levt i mörkret väldigt länge och har väldigt svårt för att komma upp till ljuset. Det är då man bara ser en utväg, döden/självmord.

Symtomena på depression är olika från person till person, men dom vanligaste är: orolighet, viktförändring, sömnproblem, nedstämdhet, nedsatt/ingen glädje och intresse, brist på energi, koncentrationsförmågan försämras, ångest, mycket tankar på självmord och döden, värdelöskänslor och skuldkänslor. Man har även lätt för att gråta. Orsaken av depression är också olika från person till person, det kan vara en jobbig/tråkig händelse som hänt under en period, för mycket stress, äter felaktigt, för mycket alkohol och droger, årstidsförärningarna och pubertetsförändringar.

Hjärnans olika signalsubstanser är ur systemet, substanserna överför impulser från nervcellerna. De vanligaste substanserna man har brist på när man lider av depression är: Dopamin, Serotonin och Noradrenalin. Detta styr sexualiteten, sömnen, aptiten, känslorna och tänkandet. Behandling: Att behandla depression kan i vissa fall vara riktigt svårt, om personen inte har viljan till att bli bättre. Då är det i stort sett omöjligt att kunna lösa och behandla det. Man kan försöka förklara för personen om att det inte är farligt att bli bättre, för många är rädda för själva förändringen. Man ska även hela tiden säga att det kommer kunna ske en förändring om man själv vill det.

För att en depression ska kunna försvinna måste den bearbetas, att man pratar om problemen och hur man kan göra istället. Denna behandling kallas psykodynamisk terapi, när man pratar hos en psykolog/kurator om sina problem. Då koncentrerar man sig mest på tankarna och känslorna. En annan terapi som faktiskt funkar bättre för de flesta är KBT, kognitiv beteendeterapi där man koncentrerar sig enbart på tankar och beteendet. Denna terapi blir allt vanligare som behandling. Det vanligaste sättet att lösa depression är att man kombinerar terapi med antidepressiva mediciner. Dessa mediciner kan vara Cipralex, Cipramil, Zoloft, Prozac och Paroxetin.

Medicinera tillför substanserna Serotonin, Dopamin och Noradrenalin som man förlorar under en depression. Den största negativa saken med dessa mediciner är att det har många biverkningar som trötthet, minskad aptit, yrsel, illamående, oro, rastlöshet, muntorrhet osv. Hur ska man veta vilken som passar en själv? Man får helt enkelt testa sig fram med olika sorters mediciner och på så sätt få reda på vilken som hjälper på personen. Man kan ju även göra en mer diagnos för att se vilken substans/ämne som man har brist på.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s