Bort med särskolan, det är kränkning!

Igår kunde vi se på Uppdrag Gransnking om hur en kille blivit felplacerad in i en särskola. Han var normalbegåvad med bra betyd, endel VG till och med. Men ändå får han diagnosen lindrigt utvecklingsstörd. I skolan blev han ju såklart utanför och ingen uppskattade honom alls. Att få stämpeln utvecklingsstörd utan att ens vara det är kränkande. Han blev senare deprimerad och fick självmordstankar. Eleverna stötte ju såklart ut honom, eftersom han var där och inte passade in. Kommunen hade råkat göra fel var deras enda anledning till att han blivit placerad där. Hur kan man göra fel på sånt? Är det en männikska eller bara ett dokument det handlar om? Detta var heller inte det enda tillfället i kommunen som gjort samma fel, utan i 3 andra fall hade de placerat elever fel. Varför ens särskolan finns har jag ingen aning om, eleverna ska ju kunna få lika mycket hjälp och stöd i en ”vanlig” skola. Jag blir upprörd för sådant, eftersom det är så kränkande att hamna i den ”ovanliga” skolan, även om man faktiskt är utvecklingsstörd. Det blir så uppenbart på något sätt att denna personen är det något ”fel” på.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bort med särskolan, det är kränkning!

  1. portolanseglaren skriver:

    -Särskolan är en klass inom den vanliga skolans väggar, med extra många lärare, och tro mig, den behövs, just för att alla elever ska få lika mycket hjälp.

  2. Sebastian skriver:

    I det här fallet är det självklart olyckligt osv.men varför särskola finns är ju just för att de som har behov SKA få extra hjälp som de inte kan få i vanlig skola. att en elev i en klass ska dra ned restens tempo vore ju bara oförtjänt för resten, och att inte ge den extra tid vore elakt. Det handlar inte bara om att det är ”fel” på personen, utan att den behöver extra hjälp, vilket den får om den går i en skola med likasinnade. Det är anpassning.

  3. Linda skriver:

    Du har rätt, man ska kunna få samma stöd i grundskolan – enligt lag. Tyvärr är det helt ok för de flesta kommuner att bryta mot lagen 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s