Psykiatriska vården är ingen vård alls, det är straff!

Igår kunde man se på Kalla fakta på tv4 hur rättspsykiatriska tvångsvården ser ut i samhället. Många får inte ens kontakt med psykolog under flera års tid på stället. Istället får de leva med allt större bevakning, med betongväggar, taggtråd, kameror och larm. De hanterar sina patieneter vanligen med bältessäng, bestraffningar som de anser kommer hjälpa, istället skälper detta enormt patienterna. Tjejer som är på stället tvingas bo med brottslingar och riskerar därför att bli utnyttjade, misshandlade och kränkta. Många är inom våren för att de skadar sig själva eller har ätstörningar.

Det jag inte förstår är hur man tänker om man bestraffar eller beter sig såhär på patienterna. Det är samma sak med mobbning, du kan inte bara påpeka att detta är fel och sätta någon i skamvrån, utan du måste förklara för mobbaren att detta är inte rätt och detta blir följderna. Det gäller alltså att patienterna får riktig vård, terapi för att förstå bakgrunden, för att kunna förändra sitt beteende och tankar. En tjej berättar i programmet att hon tvingats ha tvångshandskar på sig i 3 ½ månad, det är en handske som man inte kan röra handen i eller på något sätt ta i föremål. I lagen om psykatrisk tvångsvård står det att man inte får använda tex bältessäng om inte patieneten beter sig agressivt eller riskerar att skada andra patienter.

Såhär kan ju inte samhället se ut, om vi ska ha en bra och utvecklande framtid. De som jobbar inom vården verkar ju inte ha fattat ett dugg om varför man skadar/skär sig själv. Detta är ju bara sorligt.

På onsdag tar Uppdrag gransning upp om särskolorna, hur elever behandlas och betraktas som sjuka barn, att de skulle vara mindre värda.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Psykiatriska vården är ingen vård alls, det är straff!

  1. Lallis skriver:

    Det är ett viktigt ämne du tar upp….Jag vill tillägga lite om hur de får lov att använda sig av skyddsbälte. Just det..SKYDDSBÄLTE…De får lov att lägga en patient i skyddsbälte om det finns risk att den kommer att skada SIG SJÄLV eller andra!! Jag har även vistats på ett Rättspsykiatriskt sjukhus och DÄR förekom inte sådana där läderhandskar. Så det är lite olika på olika ställen, det är viktigt att belysa det också! Och är man inlagd enligt LRV (Lagen om Rättspsykiatrisk Vård) då har man gjort nåt allvarligt!Har även under många år varit inlagd på ”vanliga” psyk enligt LPT och det är så olika hur vården fungerar, från avdelning till avdelning…Men fortsätt hålla uppe debatten, den behövs verkligen!!//Anneli

  2. Pingback: Självskadare + kriminella = Rättpsyk | antimobbning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s