Rastvakter, skärp er!

För någon dag sedan var jag och promenerade och gick förbi några skolor. Jag tänkte att jag går igenom skolgården för att se om det fanns något att lägga märke till. Det jag såg var att det fanns rastvakter, vilket såklart är bra, men vad gjorde dom? Precis som på måånga skolor runt om i landet så står dom alla tillsammans och pratar, detta gäller även förskolefröknar. Dom har alltså väldigt dålig koll på så sätt vad som händer på skolgården och då känns rastvakter ganska meningslöst att ha. Skärp er, var med och lek, eller åtminstånde ha uppsikt och vara intresserad av vad som händer runt om dig! Det handlar om barn, dom gör oförutsettbara händelser som kan gå på några sekunder. Vi måste ha våra ögon riktade på rätt saker och inte på våra kollegor. När jag är på förskola så leker jag hela dagen med barnen, just för att barn behöver det och att det är lättare att ha koll på att de är snälla. Tiden går ju desutom fortare då.

Men sen ska vi ju då tänka på att det finns dom där drömskolorna, eller som åtminstånde är bättre än de flesta andra. Dom som arbetar aktivit med ämnet och har allt som krävs för att minska mobbning. Det är 10 % av alla skolor som är bra på detta. Det är ju iallafall bättre än 0 och vi har ju desutom fått bort AGA ifrån våra skolor som förbjöds i mitten av 70 talet. Vi har kurser om mobbning som inte fanns förut, vi har fler som gått ut med sin bakgrund för att kunna förändra, vi har fler organisationer, vi pratar också mer om ämnet än för typ 10 år sedan. Vi ser också över mer våran skolmiljö nu än förut.

Vi har fått ett ombud som jobbar med skadestånd till offren. Det kommer hela tiden nya forskningar om ämnet och hur man löser detta på bästa sätt. Ja, det går väldigt trögt, men det finns ju endel positiva delar. Regeringen har ju också sattsat 40 miljarder på ämnet, men vad dom gick till har man ju ingen aning om. Det kommer ju allt strängare lagar om detta också. Vi har ju även kamratstödjare i många skolor idag, vilket inte fanns förut. Det finns fler föräldrar som är intresserade och verkligen gör något åt detta. Fler väljer ju också att jobba/plugga till psykolog. Allt detta tillsammans bidrar ju till en bättre skolmiljö och samhälle.

Jag hittade precis en temadag om samhällets barn & unga, som kommer ske i februari nästa år. Läs mer här!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rastvakter, skärp er!

  1. Anitha Östlund skriver:

    Hejsan!Min lilla son började nu i 6-årsverksamheten på en underbar gammal skola i olberga, men hör och häpna. Två dagar senare när jag kommer för att hämta min som berättar han att en kille slagit honom och slitit i hans tröja under dagarna som varit, och jag jag tar tag i vederbörande för att tillrättavisa honom.Pojken gråter när han får mottaga min ilska över att han behandlar min son illa trots att han inte ens känner honom(de är klasskamrater i en klass med SEX killar).Två dagar senare är det dags igen, och min älskade unge har totalt förlorat lusten att beträda skolgården. Killen som den här gången tryckt ner honom i backen och kört in en hockeyklubba i hans mun får om igen en duvning av en om möjligt ännu argare mig.Om igen gråter fanskapet och lovar sluta.Mellan 7.50-8.10 är mattanten enda vakten på denna skola med 30 elever som går i ettan till trean. du förstår kanske själv hur det går? Åt fanders!Jag börjar agera rastvakt på morgnarna och min son har tillsyn tills han får komma in klockan 8.10.Till saken hör att han varken ser underlig ut eller gör något konstigt. hans enda ”fel” är att han är blyg och lite försiktig när han träffar nytt folk.Nu har jag drivit alltihop till rektorn och vi hoppas allihop på bättring.Tyvärr kan det bli vår som som får flytta inte odjuret som är elak, konstigt men sant:Nu har vi en plan! Vi tänkte tjoffa ihop den elaka pojken med vår som på hemmaplan för att kunna ingripa om något skulle gå snett. Alla ungar kan ju inte se skillnad på rätt och fel eftersom ingen lärt dem.Tack för att du kämpar för de som inte vågar säga till!Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s