En enkel enkät kan lösa en hel del

För att få en överblick på hur många som är utsatta och hur många som är inblandade i mobbning är anonyma enkäter ett bra sätt. Jag kan inte minnas att jag gjorde mer än en enkät under hela grundskolan och den var riksteckande ifrån Skolverket. Att ha lokala bara för sin egen skola för att kontrollera om sitt arbete fungerar är kalas bra och ingår även i Olweus-programmet. Det är ju inte så att man ska ”sätta dit” någon efter enkäten, utan bara få en koll på hur stor omsträckning man har om ämnet. Det är alltså få skolor som genomför detta av någon konstig anledning, eftersom det är väldigt enkelt att genomföra och fylla i så är det konstigt. Det kanske är bara av ren lathet man inte gör mer åt saken än såhär. Vi vet om att mängder är utsatta  och endel har tillochmed gjort slut på livet för att de inte togs på allvar. Få skolor inser inte allvaret i mobbning.

Det finns olika sätt att upptäcka mobbning. När någon sitter ensam och man frågar den varför, säger den ofta att den vill vara ensam och oftast är det så att den inte vågar inse eller berätta att den inte får vara med. Endel kan skriva en spontan text som handlar om ämnet på svenskan och då kan man börja fundera på varför den skriver om det. Det går ju även rykten på skolor och genom att lyssna på dom kan man också få reda på om någon är utsatt. om barnet har ett anorlunda beteende än de andra bör man också fundera på att det kan vara början på mobbning. Små tecken som finns överallt om man bara vill se dom helt enkelt. Jag har ju även berättat att mobbning är en utav flera anledningar till varför man skolkar. Trasiga skor, glasögon eller böcker är ett annat tecken. Det handlar om viljan att se och ta tag i problemen. Det vi inte vill se, det ser vi inte heller.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En enkel enkät kan lösa en hel del

  1. matilda77a skriver:

    Själv var jag nog en riktig underhållning på min grundskola då jag blev retad ty jag har ett mycket dramatiskt humör och var nog också ett tacksamt offer. På min grundskola ”löste” dom problemet genom att flytta mig till en annan skola. Kanske blev det lugnare på den skolan efter det men i stället så fick en ny skola underhållningen. Vet ej om jag tyckte det löste själva problemet så bra….? Kanske för dom men knappast för mig. Dom flyttade ju bara över underhollningen till en annan skola. Fast o andra sidan…..jag såg ju till att lärarna aldrig hade en alltför tråkig arbetsdag….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s