Det var en intressant temadag igår. Vi diskuterade en hel del under dagen bland annat att man inte bara ska kolla på jornaler på psykvården, utan se hela bilden av hur personen mår just nu. Det nämndes endel om hur bristfälliga journalerna var och att man gör en diagnos på självmordsbenägenheten och att den inte stämmer överräns med verkligheten. Man kan uppnå många eller nästan alla punkter i diagnosen, men ändå klassas som låg självmordsbenägenhet. Detta gör att man får en fel bild av personen som är självmordsbenägen och tas därför inte på allvar. Det är viktigt att tolka och se signalerna som en sån person ger. Psykiatrin har en konstig bild av att proppa i patienterna antidepresiva medel och tro att allt ska bli bra.
Under förra året tog 1 453 sina liv runt om i sverige. Endast i Stockholms län är det 300 st per år. Det är alltså färre som dör i trafiken per år i Sthlm. Siffran har legat på ungefär samma under en 7 års period. Nu sedan ett tag tillbaka är det lag på att rapportera självmord och självmordsförsök till socialstyrelsen i sk Lex Maria anmälning. För ett tag sedan ändrades antalet tabletter i Ipren och Alvedon-askarna, detta pga att många överdoser sker. År 2006 införde regeringen en nollvision för självmord, där det står bland annat att det måste ha en tidig upptäckt av varningssignaler. Det ska vara tydligt vem som ska ta ansvaret. Man ska heller inte skriva ut någon patient för tidigt bara för att den mår lite bättre, för det är så att det går i vågor måendet om man är självmordsbenägen. Det finns studier som visar att i de flesta fall av självmordsförsök har man sedan gjort ett till eller flera försök som senare lyckats.
På temadagen hörde vi två olika berättelser om två olika föräldrar som misst sina barn pga självmord. De hade mycket gemensamt dom två berättelserna, nämligen dålig hjälp av psykiatrin. I ena faller tittade inte ens personalen så noga i journalen, psykiatrin skrev ut patienten alldeles för tidigt och man trodde dottern hade en låg självmordsbenägenhet fast hon gjort 4 försök innan. I båda fallen la man skulden och ansvaret hos de anhöriga och sa att de själva skulle höra av sig till psykiatrin om det blev sämre. Dottern hade tagit överdos pga en annan patient på avdeningen var knarkare och på så sätt kommit över tabletter. Det fanns fler brister på den psykiatrin, nämligen just den natten hon tog sitt liv hade man ingen personal.
I det andra fallet var det om Ludmillas dotter Linnéa som ni kan läsa mer om på hennes blogg som finns i Länkspalten till höger! Där lät BUP ge henne permission fast alla viste om att hon aldrig skulle leva på sin 15 års dag, trotts att hon hade gjort tidigare självmordsförsök och man tillät henne att vara ensam hemma en gång då hon självklart gjorde ett försök. Summan av detta är att psykvården är sjuuk dåliga och skjuter över ansvaret till de anhöriga. Vi alla måste prata mer om ämnet och bli mer kunniga. På min första skola tog jag upp ämnet och efteråt blev skolan sur på mig för att jag hade nämt ämnet. VÅGA prata om ämnet!
Aktion Livräddning, NASP och SPES är några som jobbar aktivt med forskning, förebyggande och hjälp angående självmord.
Jättebra skrivet, jag blir så berörd när jag läser. Självmord är något så ohyggligt, men också något som sopas under mattan, finns så mycket skuld kopplat till det. Helt otroligt egentligen, men att höra att psykiatrin lägger ännu mer börda och skuld på de anhöriga är mer än vad någon ska behöva tåla. Vi är alla någon gång ansvarig för hur någon mår, alla måste hjälpas åt, men det är psykiatrin med sin kompetens som måste ta det största ansvaret.
http://blogg.aftonbladet.se/michaelsstoriesDen där bloggen tror jag att du skulle gilla! Han skriver om självmord (Egna erfarenheter) och ger mer än en känga till politikerna som drar in på psykvården i Sverige…Har du inte läst den tidigare, så gör det nu!/MHz
MHz är inte dålig han…Han rekommenderade mig att läsa din blogg och dig att läsa min…Det är skitbra Björn att du tar upp och skriver om detta och jag kan för mitt liv inte begripa varför skolan blev sur på att du tog upp ämnet…Bara det talar ju för att det måste upp och synliggöras…Linnéas fall känner jag väl till och har även kontakt med Liz38 som finns på denna bloggadressen.. http://blogg.aftonbladet.se/4657Linnéas mamma och Liz38 har mycket goda kontakter och har bägge förlorat sina döttrar genom självmord…Det finns så oerhört mycket att säga i detta men det som skrämmer mig mest är att det aldrig tas på allvar från politiskt håll…Regeringens nollvision är inget annat än båg och förbannad lögn då deras politik definitivt inte kommer att minska antalet självmord…Att dom sedan har gjort statistiken otillgänglig sen 2005 säger mycket om vad dom vill dölja…Jag ska se till att besöka dig framöver, nu när jag vet var du finns…En eloge i alla fall för det du gör…Jag anar att du gör det jävligt bra…Du behövs…Tummar detta såklart..S.O.T.D.
Mycket bra och viktigt inlägg!Tumme såklart.Önskar dig en fin dag…
Oerhört bra inlägg! Tyvärr ett väldigt tabubelagt ämne… Så länge det är ”tabubelagt” så finns det inte en chans att det kommer att minska och så länge inte psykiatrin tar sitt ansvar och öppnar ögon och öron så kan ju regeringen snacka om nollvision bäst dom vill… Förlorade min bror på det sättet, men konstigt nog vill ingen ta sitt ansvar… Men ett oerhört bra inlägg var det iallafall!
Jag såg dig där..! : )Nu har beslutet kommit från HSAN. De tycker inte heller att vården får gå till som den gör och har tilldelat professorn och överläkaren på BUP i Uppsala en varning. Det är en mycket kraftigt markering, allra helst eftersom hon anses vara expert inom området ungdomsdepressioner och suicidprevention…
Pingback: Mer pengar till psykiska ohälsan tack! | antimobbning