Det här med prestationer kan påverka mobbning endel. Tänk dig att du är med några i klassen som göra utmaningar i en lek, men du kan inte lika mycket som de andra. Då blir du retad och förlöjligad för att du inte kan tex snurra 10 varv runt en stång. Denna retning kan alltså förvärras med tiden och utveckla större och större mobbning. Det handlar om olika krav unga ställer på varann idag, som kan påverka deras självfötroende och att någon är bättre än den andra. Vi måste acceptera varandra ovavsett om vi inte kan en sak som den andra. Det är mycket som påverkas av mobbning och det är viktigt att känna till alla orsaker och anledningar.
Om vi istället vänder på händelsen, att du istället kan massa matteuppgifter mer än alla andra. Då får du stämpeln som plugghäst och är en nörd. Hur vi än bär oss åt med att antingen vara lite sämre än de andra eller vara bäst inför de andra, så hamnar man utanför och därför möjligheten till att utveckla mobbning. Det är detta vi måste få bort idagens samhälle, vi måste få ungdomarna/barnen att inse att man är lika mycket värd, även fast man inte kan just den saken alla andra kan. Vi alla är olika helt enkelt.. Hur mycket man än försöker kan offret aldrig vända tillbaka situationen.
Hur gör får vi dom att tänka annorlunda då? Jo, vi gör övningar i klassen som bevisar för barnen att alla är bra på olika saker, endel kanske ritar bra, medan den andra skriver bättre. Men att allt detta är lika mycket värt. Det är ju också bra att bevisa att alla dessa begåvningar behövs tillsammans, tex om det är en som ritar bra, en som skriver bra. en som kommer på en bra historia, ja då kan alla 3 tillsammans samarbeta med en bok. Vi alla kan olika saker och det måste vi acceptera.
I dagens Metro kan vi läsa om en pojke som blev fasttejpad på skolgården. Detta är inte första gången någon blir utsatt för just detta. Här kan ni läsa om det!
Ett sätt för alla pedagoger att motverka så långt denne kan är att lyfta fram positiva genskaper och kunnande hos ALLA elever i klassen – även den som är ”mobbare”. Då visar pedagogen att hon/han uppmärksammar de positiva sakerna hos eleven – vilket i många fall leder till att ”mobbaren” får tillräcklig bekräftelse och backar från sina destruktiva handlingar. Dessutom kan jag i min yrkesgärning tänka på att inte lyfta den som är utsatt FÖR mycket (då kan denna bli ännu mer ett mål för mobbing). Ge uppskattning till eleven mellan 4 ögon istället. Detta är ingen universallösning och långt ifrån allt löses med detta, men begynnande mobbing kan stävjas – jag vet av erfarenhet.