Öva upp din självkänsla efter ditt trauma

Vi klarogör vad skillnaden mellan självkänsla och självfötroende. Självkänsla är din egen bild av dig själv inom kropp och själ. Självfötroende är din tro på att du kan göra saker. När man blir mobbad minskas dom båda. Hör man att man är värdelös, ja då tror man ju att man inte kan göra saker, hör man att man är ful ja då blir ju sin egen bild av sig själv att man är ful och känslan av värdelöshet. Man kan öva upp detta genom att skriva en lista på vad man är bra på och sätta upp den vid sängen så man ser den varje dag. Eller ställa sig vid spegeln och kolla på sig själv och säga det man är nöjd med, det kanske inte blir så många ibörjan, men för varje dag blir det fler. Det viktiga är att man låter de negativa dåliga sakerna rinna av i tankarna och bara tänka på de bra sakerna. Tränning ger färdighet..

Mia Törnblom ger några tips om hur man stärker sin självkänsla:

Öva på att bekräfta dig själv.

Varje kväll kan du skriva ner tre saker som varit bra med dig under dagen. Om du är en högpresterande person kan det lika gärna vara att du för en gång skull tog det lugnt och gjorde ingenting. Utgå från dig själv och ta med egenskaper som modig, generös, snäll, omtänksam. Många tror att de behöver vara modiga hela dagen för att kunna säga något bra om sig själva, men det räcker med en liten stund. Tänk så här: om du ställt till det i två minuter kan det kännas som en katastrof-dag, varför då inte göra två minuters bra saker till en kanondag?

Jämför dig inte med andra

Jämför dig i stället med dig själv – bli gärna inspirerad av andra! Men känn dig aldrig sämre än någon annan för att de råkar kunna någonting lite bättre. Med god självkänsla slipper du känna dig sämre eller bättre som person än någon annan.

Välj för din skull – inte för andras

Välj att göra det du själv vill hellre än att prestera för att andra ska bli imponerade. Med god självkänsla följer vi våra egna drömmar och önskningar.

Självklart påverkas vi av vad andra tycker och tänker men försök att strunta i det och att styra ditt liv efter andras önskningar! Många vågar till exempel inte tacka nej till en chefsposition trots att de kanske inte vill ha den. Det krävs självkänsla att tacka nej till något som ger högre status och mer i lön. Har du ett yrke som du tycker om och vill ha eller är det så att du egentligen vill göra någonting annat men stannar kvar för att andra tycker att det är ett statusyrke?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s