Självskadare mår dåligt och är inte EMO!

Jag blir riktigt irriterad på samhällets fördomar om självskadebeteende. Gång på gång hör jag att det skämtas och pratas om ”EMO” ungdomar som skadar sig själv. Nu ska jag klar göra en gång för alla, DOM MÅSTE INTE SKADA SIG BARA FÖR ATT MAN ÄR EMO och SKADAR MAN SIG MÅR MAN DÅLIGT och MAN SKADAR SIG FÖR ATT ÖVERLEVA och INTE för att få uppmärksamhet! Tänk om, tänk rätt i fortsättningen! De som har självskadebeteende behöver hjälp, de ogillar sig själva och om man har denna fördom blir de bara värre för dom. Jag har träffat mängder med ungdomar som är EMO, men som alltså inte skadar sig och dom flesta som skadar sig själv är inte alls EMO!! Svårt att förstå eller?

Självskadebetende kan jämföras med vilken sjukdom som helst. Man skadar sig för att få ut sin ångest, se blodet rinna, känna lugn och för att man hatar sig själv tex pga längre tids mobbning. Vill man läsa mer om detta ska man läsa Sofia Åkermans bok ”För att överleva- om självskadebeteende” där hon tar upp alla delar om varför man skadar sig.

Nu har jag hittat en blogg som berättar rätt ordagrant hur hennes son blir behandlad på den fd skolan. BEO var där och inspekterade och nu är skolan polisanmäld. En riktig kämpar mamma skulle jag vilja säga och det är det som krävs, man ska aldig ge upp hoppet om mobbning och skolan. Det är bara stå på sig, veta sina rättigheter och vara envis. Här kan ni läsa den bloggen!

I uppdrag gransnings reportage om mobbning 2004, berättas om Fredriks mobbning. Han blev så pass skadad så han uppsökte läkare på sjukhus gång på gång. Han kunde inte längre stå, så brutalt förstörd blev han i kropp och själ. Det tog ett tag innan personalen förstog att skadorna uppkommit efter mobbningen och kan inte ha uppkommit på annat sätt. Ibland kan det vara riktigt självklart varifrån skadorna kommer ifrån, ibland kan det döljas riktigt ordenligt. i Fredriks fall märkte även personalen att han var rädd och tillbakadragen. Så det kan alltså märkas rätt lätt. Jag kan ju återkomma till självskador igen, som man är tvungen att uppsöka läkare till, där det är uppenbart att självskadorna har någon form av orsak till uppkomsten, tex tidigare mobbning eller ätstörningar.

Om man inte bearbetat sin bakgrund, med självkänsla, självfötroende och annat, har man ju såklart en större risk att bli drabbad av tex arbetsmobbning senare i livet. Ju mer osäker man ser ut att vara inför folk, ju större risk är det att bli drabbad. Det är alltså enormt viktigt att bearbeta och lämna sin bakgrund bakom sig, stärka sin självkänsla och annat för att klara av resten av sitt kommande liv.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Självskadare mår dåligt och är inte EMO!

  1. Jenny skriver:

    Det jag märkt av flera gånger i mitt liv, är att den största säkerheten för att inte bli mobbad, är att vara precis som alla andra. Så har det varit ett flertal gånger i mitt fall. Inte ens rektorn på första skolan jag blev mobbad, kunde stå till svars för mig, eftersom att hon tyckte att mina mobbare var för snälla.Allt handlar med andra ord om hur människor uppfattar andra människor, och är det någon som sticker ut med sig själv, eller sina åsikter, då passar man helt enkelt inte in.

  2. Ny läsare skriver:

    Hittade precis din blogg och har inte läst (ännu) om din bakgrund.. Intressant ämne med självskador och EMO. Som snart 40-åring så känner jag inte igen att det var särskilt många som skadade sig själva, skar sig när jag var tonåring. Vi har diskuterat flera gånger hur mycket internet påverkar på gott och ont. Kan ju vara att fler upptäcks men också att fler upptäcker att man kan göra så… är det naivt tänkt? Var själv punkare i tonåren med allt vad det innebar, även om man ville sticka ut följde man ganska strikt den lilla gruppens ”mode” även om det var att se mest galen ut, men ändå på rätt sätt. Känner att det är lite samma sak med EMO, finns det en risk att självskador har blivit ett ”mode” bland EMO-ungdomar? Att man är inget riktigt EMO, mår inte riktigt dåligt om man inte skär sig? Många tonåringar är väldigt känsliga och dramatiska och kan gå väldigt långt för att passa in.Hoppas du förstår att jag bara är intresserad och oroad, inte ute efter att förminska att någon mår dåligt.Må väl!!

  3. Pingback: Att vara som alla andra – Onedreamycloset.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s