Pratat om mobbning på jobbet

Under helgen pratade jag med några av mina chefer om mitt arbete med mobbning och de blev förvånade och tyckte det var bra gjort. Det är alltid kul att säga att man gör en bra sak för samhället. Jag är nöjd med det och hoppas att fler skolor börjar boka in mig inför hösten, då jag ännu mer kan ägna mig åt föreläsningar. Som ni kanske ser i högerspalten står mina inbokade föreläsningar, skola och datum. Jag har fått svar på 4 skolor om att de eventuellt kommer återkomma med datum i höst, en skola skulle tillomed ha en dag om mobbning i oktober. Det är jättebra, jag märker nu att fler skolor har en temadag om detta. Endel har såkallade vänskapsveckor då man arbetar mycket med vänskap.

Jag fick ett mail nu för någon dag sedan om att det faktiskt är några fler som arbetar aktivt med problemet och det glädjer mig. Kanske gör jag en till temadag i höst/vinter, eller så gör jag något annat viktigt inför folk. En sak är helt klart, jag kommer fortsätta arbeta med detta!

På Friends hemsida:

Det har blivit allt vanligare att svenska skolor anmäler våldshändelser, det gäller både polisanmälningar av våld mellan elever och arbetsskadeanmälningar från lärare. Däremot har andelen elever som uppger sig ha blivit utsatta för våld i skolan inte förändrats sedan 1990-talet. Skolverkets undersökningar visar på en motsvarande bild när det gäller lärare. Det här visar rapporten Grövre våld i skolan, som Brå har gjort på uppdrag av regeringen.

Det finns en tydlig koppling mellan mobbning och grovt våld i skolan. En av tio av de elever som uppger att de utsatts för mobbning har även utsatts för grovt våld. Motsvarande siffra bland elever som inte anser sig utsatta för mobbning är en av hundra. Men även om man frånser elevens egen utsatthet för mobbning är risken väsentligt högre att utsättas för våld för de niondeklassare som uppgett att de går i skolor där det förekommer mycket mobbning.

Systematiskt arbete fungerar
Anti-mobbningsprogram är ett effektivt sätt att minska mobbning på skolor. En utvärdering av anti-mobbningsprogram runt om i världen visar att systematiska insatser minskar mobbningen med omkring 20 procent jämfört med skolor som inte bedriver något arbete med sådana program. Några viktiga insatser för att minska mobbning är att:

  • Systematiskt engagera elever och lärare
  • Arbeta långsiktigt
  • Utbilda och involvera föräldrar i arbetet
  • Höja elevers medvetenhet om mobbning 
  • Öka tillsynen av skolgården
Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s