En ond cirkel inom vuxnas ansvar

Vi alla vet nu att skolorna är dåliga på att göra något åt mobbning och framförallt viljan till att upptäcka problemet inte finns. Ändå fick jag ett mail nu under förra veckan med en skola som ville att jag skulle berätta ljusa sidor med mobbning. Vad menar dom? Har dom inte förstått att det inte finns några ljusa sidor och framförallt inte när skolorna och vuxna inte hjälper offret. Utan att bry sig och hjälpa offret, går det inte att ta sig ut problemet. I min föreläsning berättar jag just att när alla vi i samhället hjälper till, det är då man kan stoppa mobbningen.

För en vecka sedan fick jag en förfrågan om att föreläsa på en skola som skulle ha en temadag om mobbning. Detta är ett superbra initativ av dom, det är ju detta som krävs, att man uppmärksammar problemet mer. Jag kommer dit och föreläser den 25 maj, .Jag har tidigare pratat om att fler skolor måste göra en dag när man arbetar mycket med vänskap och att behandla alla med omtanke. Gör man det lär sig barnen mer om hur fel och dumt det är att mobba. Det handlar om att vi alla måste hitta alla sätt att förebygga problemet, man kan inte bara ha en lösning.

I helgen på mitt jobb såg jag skolministern, som jag ju tidigare pratat med om mobbning i en direktsänd tv diskussion på svt. Jag stör mig fortfarande på att han uttalade sig om att mobbaren ska byta skola. Ni alla vet varför jag är upprörd för det. Jag såg honom och kände en ren ilska hur man kan tänka så och ha så stor makt över sveriges skolor. Inte undra på att det blir bara större problem med mobbning, samhället vill ju bara byta skola och därför bara flyttar på problemet. En ond cirkel även inom det vuxna ansvaret.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En ond cirkel inom vuxnas ansvar

 1. Ronny skriver:

  Min son har gjort ett stort jobb med en liknande temadag och ofta vill skolorna blunda för problemen men det finns ljuspunkter även inom skolvärlden och all heder åt dessa!!Jag var själv på John Bauer skolan i Kalmar och hörde en föreläsning med Lisbeth Pipping och efter hennes berättelse förstog man hur hemskt det kan vara att bli mobbad!!Det är suveränt att det finns såna som ni som orkar kämpa med och belysa problemen och som du skriver.. Vi vuxna har det största ansvaret både inom skola och i den egna familjen!

 2. Kristall skriver:

  Efter att jag läste ditt senaste inlägg har jag varit förbannad en stor del av dagen. Vaddå positiva sidor med mobbning? Har du frågat dem vad de menade? Jag begriper inte riktigt. Vill man göra något åt mobbning så går det, det är väl positivt i och för sig men det kräver verkligen vilja. Så här 20 år efteråt kan jag säga att det positiva som möjligen kommit ut av mobbningen är att jag vågar gå emot grupper om jag tycker något är fel. Eftersom jag aldrig riktigt tillhört någon grupp tycker jag inte jag har något att förlora om jag inte får tillhöra en. Jag beundrar så kallade whistle-blowers som vågar göra det rätta även om de blir utfrysta från t.ex. arbetsplatsen som följd. Jag undrar även hur andra som blivit mobbade klarar av att hantera grupper? Är känslighet och osäkerhet för just grupper något som utmärker före detta mobboffer?

 3. mamma skriver:

  Berömmer du Solbergaskolan för vad? Deras yttre eller deras verkliga jobb gällande mobbing? Fråga föräldrarna till vissa barn i Solbergaskolan kommer du få höra en annan version. Mobbing föregår, både lärare och ledningen är rädda att ta i med hårdhandskarna när det gäller att få ett stopp på mobbingen.

 4. Björn Hultman skriver:

  jag berömmer för att de överhuvetaget tar upp problemet och har en dag om ämnet. Det är mängder med skolor som inte ens skulle göra det, som inte vill ha något arbete med mobbning alls. Men då ska jag ge dom en annan syn på hur viktigt det är att jobba med ämnet när jag kommer den 25 maj. De ska få andra tankar än dom de redan har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s