Första steget till att lösa mobbning

Det är viktigt att offret får tid för sig själv en stund ibörjan av en mobbning. Den behöver sörja för sig själv en stund och det är även ibörjan av processen den känner en skuld till att det blivit som det blivit. Det är viktigt att vuxna tar på sig skulden senare när man börjar hjälpa offret, annars är det rent av omöjligt att hjälpa offret tillräckligt. Att ha skuld till något måste man se konstruktivt, dvs inte se det som något brott man begått, utan en bristning man har som man måste förbättra.

De vuxna måste alltså ta initativ till att samtala med offret för att ta reda på vad som händer. Om de inte gör det och väntar länge, då hinner mobbningen gå långt och det blir svårare att stoppa det. Offret kommer bli irriterad och vill inte prata med någon vuxen direkt, då är det viktigt att vuxna är envisa genom att ta det lugnt. Många vuxna går där ifrån och tror att den gjort allt i sin makt, för att hjälpa offret. Icke, den har bara gjort början av en lång process. Den har visat att den bryr sig och vill hjälpa, det är första steget. Det gäller att offret skapar sig ett förtroende till den vuxne.

Så som samhället ser ut idag, skyller alla vuxna ifrån sig ”det där är inte mitt ansvar/uppgift, det är den som bär ansvaret” HALLÅ!! Vakna, vi alla bär ju ansvar för hur barn och unga behandlas i skolan! Om man skyller ifrån sig så tas offret inte på allvar, vilken den då känner sig värdelös, osynlig och oviktig.

Det är skoj att läsa andras bloggar som skriver om mig och mitt arbete med mobbning. Ju fler som skriver om det, ju större blir kontaktnätet och på så sätt fler som kan hjälpa till i arbetet som vi alla bär ansvar för.

Vill ni ha fler artiklar om mig? Här kommer en till Och här

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s