Mobbarens bakgrund

Mobbaren sänder, för att stå ut med sina traumata, omedvetet sin ångest vidare (projektion). Mobbaren är ett olyckligt barn, som utsätts eller har utsatts för kränkningar från sin omgivning. Mobbaren kan inte bearbeta sina traumata på annat sätt än genom att utkräva makt. Mobbaren har behov av kontroll. Mobbaren kan vara ett avstängt barn som saknar förmåga till empati och därigenom har svårt att sätta sig i någon annans ställe. Kunde vi se dem tidigt kunde vi hjälpa dem från sina egentliga plågoandar. Skall Du få en mobbare att sluta mobba måste Du söka efter hans/hennes traumata/skada. Det är nödvändigt att ”Mobben” och ”Offren” hjälps åt att säga stopp. Mobbningen ökar vid ökat samhällstryck både bland vuxna och barn

Pseudokonflikter är då en konflikt för konfliktens egen skull. Jämför ungdomars sätt att testa gränser. De frågar inte var gränsen går, de går över den bara.

Behovskonflikter ger höjning av den egna självkänsla på bekostnad av andras. ”Du behöver inte blåsa ut mitt ljus för att ditt ljus skall lysa klarare.”

Värderingskonflikter föreligger när man lämnar sakfrågan och går över till personangrepp.

Rollkonflikter Vem är Du och vem är jag. Jag är en duktig elev, duktigare än Du. Du skall inte tro att Du är någon, jmf. Jantelagen.

Intressekonflikter: ”Jag vill bevaka mina egna intressen”. Du går över på mitt revir.

Det passiva eller undergivna mobboffret är ofta stillsamma och känsliga personer vars personlighet präglas av osäkerhet och dåligt självförtroende. Barn i denna kategori som utsätts för mobbing tycker inte om att slåss och är ofta fysiskt svagare, de är rädda för att göra sig illa. De har få eller inga vänner och de har ofta lättare att umgås med vuxna än med jämnåriga.

Det provocerande mobboffret kan vara hetlevrat och försöker ofta ge igen. De är ofta rastlösa, klumpig, okoncentrerade och sedda som allmänt besvärliga, en del av dem kan betecknas som hyperaktiva. P.g.a. sitt irriterande uppträdande är de inte heller särskilt omtyckta av vuxna och de kan själva försöka mobba svagare elever.

Text hämtad ifrån hemsidan http://user.tninet.se/~fxg297r/skola_mobbning.htm och http://web.telia.com/~u41409860/dokument/mobbaren.html

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s