Grupptryck i dagens samhälle

Grupptryck är en av osakerna till varför mobbning ökar och fortsätter. Det är ju faktsikt så att den som går sin egen väg, blir mindre accepterad av dom i sin egen ålder. Man ska röka, snusa och dricka. Det skrämmer mig faktiskt att se 13-14 åringar stå med en cigarett i handen och röka. Denna bild av hur man ska vara måste vi få bort i dagens skolor, annars kommer mobbningen fortsätta och vara nästan omöjlig att förebygga. För några veckor sedan såg jag en emo tjej som var drygt 10 år, vilket egentligen inte är något fel i det. Men frågan är om hon själv hade valt att bli emo, eller om hon kände en press ifrån hennes vänner? Hon var ju bara drygt 10 år, så man börjar ju fundera..

Det krävs helt enkelt att vi måste få ungdomarna att förstå allas lika värde oavsett hur den ser ut eller om den inte gör som alla andra. Praktiskta övningar är ett bra sätt att öva upp det. Är man anonym om en åsikt blir det lättare att säga vad man tycker. På detta sättet ser man alla som inivider om hur dom tänker och tycker om saker. Då kan man lättare förstå att det är okej att inte göra som alla andra. Det är ju så att är man i en grupp påverkas åsikten av alla andra.

Jag har en bra och viktig regel: var den du själv vill vara, blir du inte accepterad för det, umgås inte med just dom vännerna, för vänner ska acceptera varje inivid som den är! Alla är olika, men alla har samma värde.

Just nu är det ju så att går man emot gruppen, riskerar man att bli utanför och därefter mobbad för att man inte ”vågar” göra saker. Det är tyvärr ovanligt att man går emot gruppen av den anledningen, vilket gör det ännu värre. Jag hoppas att fler reagerar och säger ifrån när det gäller saker man inte vill göra. Man ska vara tuff och snygg. Detta ständiga MÅSTE hela tiden, sätter press på ungdomarna idag. Går ingen emot strömmen, kommer det fortsätta i samma spår. Man måste riskera saker/våga sattsa, för att få chansen till förbättring.

Jag har aldrig rökt eller snusat. Jag är nykterist och varje person som inte accepterar det, bryter jag kontakten med. Det är inte vettiga människor att umgås med då. Gör det du med!

Igår tog programmet skolfront upp debattämnet igen om att skolorna är dåliga på att förebygga mobbning. Intressant för BEO var där och pratade, han jag träffade dagen innan. Jag läste nyss första versionen av Friends artikel om mig och den ser bra ut, den kommer ju komma ut i maj.

Edsbergsskolan medverkar nu i temadagen i debatten och som publik, äntligen är det löst!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Grupptryck i dagens samhälle

  1. adekvansus skriver:

    Jag har aldrig rökt eller snusat. Jag dricker inte alkohol (vill inte kalla mig nykterist). När detta meddelas till andra får man en dunk i ryggen och beröm för att man är såå duktig. Detta fenomen förstår jag inte. Duktig? Varför? För att jag är jag? För att jag har valt att gå min egen väg? Nä, jag vill inte bli ”fröken duktig” bara för att jag har gjort ett val!

  2. Pingback: Jobbsök och praktik | mobbning och psykisk ohälsa bland unga

  3. AntiGangsterAntiMafiaAntiFascist skriver:

    Ja, vissa personer kan bryta kontakt med de idioterna eftersom personerna har tur. Men det finns också vissa personer som får otur, vilket tvingar dem att hålla kvar kontakten med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s