Ideal och utseendefixering

Om detta finns i din närhet, kan man misstänka mobbning:

 • Kommer hem med trasiga, sönder rivna kläder, förstörda böcker, har skarpsår/blåmärken
 •  Tar inte med sig klasskamrater hem, eller är sällan hemma hos andra jämnåriga
 • verkar rädd och har motviljan att gå till skolan om morgnarna, huvud verk och dålig aptit
 • verkar nedstämd, olycklig, med kraftiga humörsvängningar av illska och irritation
 • Är fysiskt svagare än de andra jämnåriga
 • Är försiktig, känslig, tyst, tar lätt till tårar, tillbakadragen
 • Har lättare att umgås med vuxna, föräldrar och skolpersonal än med sina jämnåriga.

Fler barn och ungdomar bör arbeta mot mobbning i någon form, elevskyddsombud eller anti mobbnings grupp. Framförallt bör de protestera och kämpa för att fler vuxna ska ta ansvar och problemet på mer allvar än det görs.

Det svåra med mobbning är att det ofta inte finns någon vän man kan luta sig mot, få stöd ifrån, ha roligt med. Detta får mej att tänka på filmen ”Sanning eller konsekvens” som handlar om vänskap och utanförskap. En bra och se värd film.

Att både min mamma, mormor har varit utsatt för mobbning och att min pappa alltid haft svårt med vänner, är ett tecken på att mobbning är extremt vanligt, även för 50 år sedan. Jag känner också en hel drös med jämnåriga till mig som varit utsatt för detta. Jag tror vi alla känner någon som varit utsatt, detta gör det ännu viktigare att vi kämpar emot mobbningen.  

Den ständiga idialet som finns i samhället idag, man ska se ut såhär och såhär, är skrämande och gör det värre för oss alla, även de som inte utsätts för mobbning. Det är skrämande att veta att det finns en så extremt stor utseendefixering nu och det blir ju bara ännu värre med alla oprationer och all press som finns. Man kan verkligen diskutera mycket om hur samhället sakta försämras. Man ska se ut på ett vist sätt, annars blir man inte accepterad. I mitt fall fick jag under nästa 9 års tid höra att jag var ful, detta tar på psyket rejält. Vi måste få bort dessa krav på hur man ska klä sig eller se ut…!

Ta tillexempel idol, hur många röstar inte på deltagarna av en anledning, den är söt eller snygg? Hallå, det är rösten som man ska se på, inte brösten

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ideal och utseendefixering

 1. Thebrokenhearted skriver:

  Men det med vänner behöver det alltid innebära mobbning för det?Tex man kanske fungerar helt enkelt bättre med vuxna än de jämnåriga för man är lite mera ”mogen” eller lillgammal av sig och därför inte har så lika mycket gennsamt med de andra jämnåriga

  • Björn Hultman skriver:

   Självklart kan det vara så att man är mer mogen osv. Man behöver inte ta allt så noggrant och bokstavligt, det är klart det finns undantagsfall och det är klart man inte kan säga att varje fall där man umgås med vuxna ska dra slutsats om att det rör sig om mobbning. Allt det jag skriver handlar ju bara om att man ska få större perspektiv på problemet och se saker som man annars inte tänkt på, som kan leda till att man misstänker eller upptäcker mobbning. Det är ju bara en hjälp på traven, ingen mall som du måste till 100% gå efter för att kunna upptäcka/misstänka mobbning. Man får aldrig glömma att mobbning alltid ska ses ur den utsattes individuella situation, vilket betyder alltså att det finns inte en lösning på problemen som funkar för alla utsatta. Lösningarna måste alltid tas fram individuellt fall till fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s