Publiken är värst

Min debattartikel i repris:

Ska allt fler unga ta sina liv för att samhället ska ta mobbning på allvar?

Mobbningens följder är många bland annat depression, självmordstankar/försök, anorexi. Hur långt ska detta problem gå innan det verkligen blir nolltolerans på alla skolor. Det jobbigaste är publiken, de som tittar på men inget gör.

Mobbning är något av det värsta som pågår i vårat samhälle idag. Att känna en klump i magen på morgonen varje dag, för att gå till skolan. Att känna sig totalt värdelös, ful, dum, äcklig och fet pga mobbning är skandal. Många inser aldrig hur allvarligt konsekvenserna blir av mobbning. Det handlar om ungas liv och även framtiden för mobboffren. Man får dåligt självförtroende/självkänsla, man blir deprimerad, man får självmordstankar, man börjar skada sig själv, man får anorexi/bulimi osv. Detta förstör offrets framtida liv genom att den måste gå i terapi under flera år för att kunna komma vidare, men som alltid kommer minnas de jobbiga händelserna i det unga livet.

Det jobbigaste är inte själva mobbningens händelser, utan alla som ser på, som inget vågar göra eller ingripa. Själv blev jag mobbad under 9 års tid, jag blev deprimerad, började skada mig själv och det gick till och med så långt så jag gjorde ett självmordsförsök. Det är skrämmande att på 2000 talet veta att mobbningen bara ökar och ökar med åren. Det görs alldeles för lite åt problemet idag, ingen tar det riktiga ansvaret, alla skyller på alla. Alla ska få vara som dom är och bli accepterade för det ändå. Vi behöver fler organisationer och verksamheter som jobbar med att stoppa mobbningen, vi behöver även ha antimobbnings grupper på alla svenska skolor som arbetar med detta. Det svåra med mobbningen är att det sker i tystanden, ingen varken hör eller ser det, utan det bara finns. En sak man kan göra är att ha kameror på skolan, men det har ju datainspektionen förbjudit nu. Ju längre tiden går, ju mer unga tar sina liv för att dom inte orkar leva med detta. Ensamheten äter upp offrets själ och man blir bara svagare och svagare, ingen finns till hands.

Jag ringde precis runt lite skolor om debatten, då fick jag ett svar om att personen i växeln inte viste vem som var med eller hade hand om deras antimobbningsgrupp.. Hallå??

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s