Öknamn på skolor

råtta
I högstadiet fick jag öknamnet råttan av en på skolan, som såklart senare spreds över allt. Jag undrar en idag om varför personen valde just det, antingen så var det för att jag har överbett eller för att den hade otroligt dålig fantasi. När personen sa detta, vågade jag inte säga ett ord tillbaka, utan bara försökte ignorera att jag hörde det. Men såhär idag ångrar jag varför jag inte sa något istil med ”haha, vilken dålig fantasi du har, kom du inte på något bättre” som då hade gjort att personen reagerade på ett ovanligt sätt. Men såklart hade jag aldig mod till mig att göra något sånt, istället tog jag åt mej inombords.

Under lågstadiet blev öknamnet Björnes magasin istället, den enda kopplingen där är ju att jag heter Björn. Här ser vi att få ett öknamn behöver inte ha någon koppling alls till personen som får det. Det är bara mobbare som har extremt dålig fantasi och hittar inget annat som är ”fel” så de måste ha ett namn att klandra ner på och retas med. Men det spelar ingen roll om det finns en koppling eller ej, ett offer tar åt sig i vilket fall som helst eftersom den tror att namnet stämmer. Att höra namnet gång på gång drar ner offrets psyke dramatiskt.

Här kunde skolan gått in genom att tex ha kamratstödjare eller rastvakter som faktiskt såg och hörde öknamnets spridning. Så fort de får reda på det, ska de aktivit ta reda på vart öknamnet startade, för att sedan hjälpa mobbaren att sluta. Rykten sprider sig enormt snabbt i en liten mindre skola, då är det extra viktigt att så fort som möjligt få stopp på spridningen av ryktena eller öknamnet.

Denna händelse i lågstadiet gjorde att jag hatade mitt namn Björn. Än idag vill jag byta namn till Erik pga detta. Jag har alltså fortfarande inte kommit över öknamnet Björnes magasin och vill därför byta namn. Men idag kan jag tycka det var enormt fjantigt öknamn som de kom på. Så trakigst egentligen att sån händelse kan påverka sin egen syn på sitt namn, som är samma sak med sin egen bild om sig själv som påverkas av mobbning.

Här är en artikel om en av mobbningens följdder, självskadebetéende, som jag själv gjorde för några år sedan.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s