känsla + tanke + betéende

Triangel
Jag har tidigare nämnt att känslan, styr tankarna som sedan avgör hur man beter sig eller att tankarna styr känslan för att avgöra hur man betéer sig. Alla tre hör ihop och brister en, så brister alla och man har då svårt att skapa sig nya kontakter. Detta märks ganska lätt utåt i sociala sammanhang.

Detta märks även väldigt tydligt i ett självskadebetéende där sin känsla, alltså ångesten, styr tanken att man måste skada sig som sedan gör att man genomför den i sitt betéende. Det märks även på kapaciteten att göra något tex ett prov, eftersom känslan finns att man är usel på detta ämne och tankarna ger ”bekräftelse” att känslan är rätt, därför har man då svårt att genomföra provet i sitt betéende.

Det man måste göra är att sära på de tre olika delarna, att tex bara gå på sin känsla istället för att låta tankarna förrvärra allt, som då gör att man beteeér sig mer drastiskt. Tex känns denna vänskap som en vänskap. Eller i ett självskadande gå på tanken att inte genomföra det. Altt är ganska komplicerat och svårt…

Jag har tidigare berättat att ens barndom vid tidigt stadie har stor betydelse på hur man beteér sig och tänker när man är ung och vuxen. Att ha föräldrar som skiljer sig vid 2 års ålder, eller att alltid vara som en svans efter sin syster, eller att redan på förskolan (dagis) känna sig lite mer utanför och ensam. Att också ha föräldrar som visar att dom älskar sina barn är också påverkande, eller att båda föräldrarna tar hand om barnet lika mycket.. Allt påverkas av hur och varför saker och ting blir som dom blir i skolan.

Att ha föräldrar som har olika problem tex psykiskt sjuk eller alkohol/drog problem, påverkas också väldigt mycket av hur man är som ung och vuxen. Tex kan man bli mobbad för det i skolan eller så kan man själv göra lika dant som sina föräldrar.

Eller att ”välja bort” killar att umgås med, för att man alltid umgåtts med tjejer och fått bättre kontakt med det andra könet redan som litet barn, alltså då alltid umgåtts med sin syster och mamma mer än sin pappa och sin bror..

Allt detta påverkas av hur man tänker, känner och beter sig.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till känsla + tanke + betéende

  1. seba skriver:

    det stavas:beterbeteende/Friendly Neighborhood Spider-Man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s