Mera självförtroende, tack!

En annan del av mobbning som påverkar offrets del är självförtroendet. Alltså att inse och tro att man är duktig på saker och ting som tex bra på att vara en bra vän. Det handlar om sin tro att lyckas och att misslyckas, jag klarar av detta provet, istället för att tänka att det inte är någon idé att kämpa för det kommer iallafall misslyckas.

Ett bra sätt att öva upp det är att skriva en lista på sina bra egenskaper som tex:

• har rätt så bra hand med djur
• är bra på att lyssna
• är generös/pålitlig/snabb/
omtänksam
• har humor
• vågar hoppa från femman
• har bra smak när det gäller skor
• kan åka skidor
• har rätt bra fantasi
• håller vad du lovar

När listan är klar sätter man upp den vid sängen eller på en plats man är varje dag, så att man kan läsa den varje dag. Som ni kanske märker går självförtroende och självkänsla hand i hand och båda behövs för att det ska funka.. Människor med lågt självförtroende är i en ond cirkel. Ju flera erfarenheter de har av att inte bidra, desto mindre tror de på sig själv. Ju mindre de tror på sig själv, desto mera håller de tillbaka. Ju mer de håller tillbaka, desto mindre bidrar de.

Det finns dagligen situationer där invanda hållningssätt kan utmanas. Det går till exempel att ta ledningen i ett samtal. Det går att själv ställa frågor och informera sig istället för att bara svara på andras. Det går att vara proaktiv istället för reaktiv och att pröva nya positioner. Det går att försiktigt vädra en åsikt. Att uttrycka samtycke när någon annan behöver stöd är enkelt. Att göra sådant som känns ovant är självstärkande, nästan oavsett resultat. Man tänjer personliga gränser.

Det svåra med att ha dåligt självförtroende är att man lätt stöter bort sina nära och kära, genom att inte tro på det dom säger om en själv, att man är bra som man är osv. Det gör att dom drar sig undan lättare och kanske rent av slutar säga fina komplimanger till dej, för att du inte tror på dom.

Jag gjorde ett test och är här svaret:

Dina svar visar en person som främst mäter sitt värde i prestationer. Det i kombination med en låg självkänsla brukar ge en person som är aktiv och kapabel, men som har lätt att driva sig själv för hårt och svårt att ta kritik och motgångar. Du räknar ditt värde i prestationer och är inte mer än din senaste prestation. Ett misslyckande kan vara förödande enligt ditt sätt att se. Det är oftast den här personligheten som går in i väggen, för hur mycket du än gör, uträttar och åstadkommer så är din insats färskvara och behöver hela tiden bevisas om och om igen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mera självförtroende, tack!

  1. seba skriver:

    på vilket sätt är den en ”bra egenskap” att njuta ”av att lyssna på eminems senaste?”.

  2. Tack för bloggsvar du har rätt varje individ hqar sinplats, bra skrivit.Dina fundéringar leder framåtmoch jag tycker du har insiktsfull inställning, keep up..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s